Det är inte bara Gävle som drabbats av regn och översvämningar under sommaren. I Stockholm kom stora regnmängder i mitten på juni. För Djurmagazinet i Farsta ledde det till att lokalerna stod under 30 centimeter högt vatten.

Inte långt efter fick personalen svårigheter med andningen. Huvudvärk och eksem var andra symtom. Efter en koll stod det klart att butiken var mögelskadad.

Måste mäta luften efter mögelsporer

Men saneringsarbetet gick alldeles för långsamt menade personalen och vände sig därför till facket.

– Jag fick fotona till mig och kontaktade arbetsgivaren. De har en firma inne, men jag anser att de även måste mäta luften efter mögelsporer. Bevisligen har ju folk blivit sjuka, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels i Stockholm.

Bevisligen har ju folk blivit sjuka

Jimmy Ekman, ombudsman på Handels i Stockholm

Anställda vill hålla stängt

Med tanke på spridningen är det enligt Jimmy Ekman osannolikt att allt mögel skulle ha kommit nu. Handels har därför anmält ärendet till Arbetsmiljöverket.

– Att det här skulle ha dykt upp hastigt och lustigt har jag svårt att tro. Butiken ligger som i en sänka, säger han.

Efter översvämningen påträffades mögel inne i djurbutiken.

Handelsnytt har varit i kontakt med anställda som bekräftar det facket säger. Flera mår dåligt och känner sig stressade. Man tror även att en del av möglet måste funnits i lokalerna sen tidigare. Helst av allt skulle de vilja se en stängning fram tills att saneringen är helt färdig.

Arbetsgivaren: ”Vi har rivit flera väggar”

Lena Turborn är chef i butiken. Enligt henne är situationen på väg att lösas.

– Vi har genomfört luftmätning som säger att vi inte har mögelsporer och vi har även rivit flera väggar. När allt är klart ska vi göra nya mätningar. Jag har precis haft ett möte Arbetsmiljöverket som är nöjda och som säger att ärendet kommer att avskrivas. Sist jag pratade med facket verkade de också tillfreds.

Jag har precis haft ett möte Arbetsmiljöverket som är nöjda och som säger att ärendet kommer att avskrivas. Sist jag pratade med facket verkade de också tillfreds.

Lena Turborn, butikschef på Djurmagazinet i Farsta

Att flera ur personalen har mått dåligt är beklagligt, men även där är läget bättre säger hon.

– Personen som reagerade starkast är tillbaka på jobbet. Vissa andra har fått hosta, medan andra inte har reagerat alls. Det är svårt att veta vad som är vad. Det var en stressig sommar och vi var underbemannande.

Att butiken skulle ha haft mögel sen tidigare tror inte Lena Turborn på.

– Nej, det här är helt kopplat till översvämningen. Vi har inte märkt av det alls innan.

Fakta: Faran med fukt och mögel

Mögel och bakterier kan växa på alla material när det är hög luftfuktighet och lämplig temperatur. Ingen vet exakt vad det är som gör oss sjuka.

Hosta, irritation i hals och svalg, huvudvärk och eksem är vanliga åkommor. I vissa fall kan kroniska besvär utvecklas.

Fukt kan även ge upphov till husdammskvalster och frisätta kemiska ämnen från byggmaterial. På en arbetsplats drabbad av fukt och mögel kan vissa bli mycket sjuka, medan andra inte påverkas alls.

Källor : Arbets- och miljömedicin i Göteborg, Arbetsmiljöverket, Boverket, WHO.