Det var i juni i år som varuhuschefen på Media Markt i Örebro noterade att ett stort antal telefoner saknades på butikens lager. Företaget misstänkte omgående att det rörde sig om en intern stöld eftersom varorna förvarats i en värdebur.

Sågs på övervakningsfilm

Efter att ha granskat ett antal övervakningsfilmer så kunde en 34-årig anställd pekas ut som gärningsman bakom brotten.

Han döms nu till två års fängelse för grov stöld av Örebro tingsrätt, rapporterar Nerikes Allehanda. Mannen har erkänt brott.

Varor för 660 000:-

Totalt rör det sig om tio stöldtillfällen där mannen tagit bland annat iphone-telefoner, datorer, tv-apparater, hörlurar, dammsugare, drönare, spelkonsoler och en sparkcykel. Det sammanlagda värdet av stöldgodset uppgår till 660 000 kronor.

Till sin hjälp har 34-åringen haft olika personer som transporterat varorna från Media Markt-butiken. En av dess döms för stöld till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Fakta: Stöld = avsked

Om man stjäl på jobbet innebär det nästan alltid att man blir avskedad ­– det vill säga att man får gå på dagen utan att få någon uppsägningstid.

Detta gäller även vid mycket små summor, något som Arbetsdomstolen slagit fast i en rad domar. Huvudargumentet är att arbetsgivarens förtroende för den anställde är förbrukat om man stjäl.

Ett exempel från handeln är en Ikea-anställd som tog hem tio blåa bärkassar i plast för att använda till sin flytt. Trots att den anställde betalade kassarna dagen efter blev han avskedad.