Anders Lindmark Skyddsombud, Åhléns Umeå.

– Vi tuffar på rätt mycket på samma sätt som tidigare. Den enda skillnaden är att vi tar bort håll-avstånd skyltarna. Men både spritstationerna och plexiglasen är kvar tillsvidare. Vi har ingen direkt tidsplan på när de ska bort utan tar det lugnt. Det känns som att de flesta har släppt på restriktionerna ändå vid det här laget. Det märks på kundtillströmningen. Helgen var rent galen.

Bild: Privat

Kicki Svärdh Personalansvarig, Ica Supermarket Väddö.

– Vi har ända fram tills nu haft en rullande röst som uppmanar att hålla avstånd. Möjligen stänger vi av den. Annars gör vi inga stora förändringar. Vi kommer behålla kundräknaren, prickarna i golvet, plastskärmarna och spritstationerna. Vi ska fortsätta stanna hemma vid förkylning och vi delar ut gratis snabbtester till anställda. Inget av det här är ju fel att behålla. För oss är det viktigt att tänka på hela kundspektrat – även äldre och de som av någon anledning inte kunnat vaccinera sig

Marita Johansson Skyddombud, Ica Maxi Vasa Södertälje

– Just i dag märks ingen större skillnad. Plexiglaset vid kassor och självskanning blir säkert kvar, handspriten också. Men de flesta anställda har slutat använda munskydd och trängselvärdarna är borta sedan i somras. Vi har klarat pandemin bra, men vissa kunder har svårt att respektera avstånd. Det känns lite tidigt att ta bort alla restriktioner. I Södertälje är många fortfarande ovaccinerade, jag är lite orolig för att smittan ska öka igen. 
 

Bild: Privat

Teddy Ekström Skyddsombud, Biltema Kristianstad:

– Vi har kvar plexiglas, handsprit och markeringar.  När det ska tas bort bestäms centralt inom kedjan. Vårt kafé påverkades mest när restriktionerna var som strängast. Då tog vi bort ståborden och glesade ut sittplatserna. Varje dag har vi rapporterat misstänkta och konstaterade covidfall. Hälften av oss har varit sjuka. Det känns lite tidigt att häva restriktionerna nu med tanke på deltavarianten och risken för en fjärde smittvåg i höst och vinter.

Bild: Privat