Under september hade Samire Rexhepi sedan länge planerat att ta två veckors ledighet från jobbet på Willys Planteringen i Helsingborg.

Från början var de tänkt att familjen skulle utomlands, men eftersom sambon inte fått ordning på passet beslutade de sig för att stanna hemma.

– Jag sa till chefen innan jag gick på semester att var det något akut så kunde de ringa in mig, berättar Samire Rexhepi för Handelsnytt.

Krävde läkarintyg direkt

Men tyvärr blev det varken jobb eller vila. Under första semesterdagen åkte hon i stället på en rejäl infektion med värk och halsont som följd.

Hon kontaktade jobbet för att sjukanmäla sig – precis som både semesterlagen och kollektivavtalet säger. Men där stötte hon på patrull.

– Några dagar efter att jag ringt kontaktade chefen mig och krävde förstadagsintyg. Jag tyckte det lät konstigt, men eftersom jag skulle till läkaren samma dag hörde jag med honom. Där var det tydligt att man inte behövde det förrän åttonde dagen, säger Samire Rexhepi.

Jag har jobbat inom handeln sedan 2012 och jag har aldrig varit med om något liknade. Det kändes helt galet.

Samire Rexhepi, Willysanställd.

Hon vände sig till hr-avdelningen på Willys som i princip bekräftade att butikschefen hade rätt. Enligt företaget kunde de kräva förstadagsintyg under semestern. Som stöd för det hänvisade de till en intern policy.

Fick skicka hemmasnickrat intyg

Men eftersom Samire Rexhepi inte lyckades få något läkarintyg skulle hon i stället skicka in ett egentillverkat intyg via mej inför varje ny sjukvecka. I mejlet var hon tvungen att bekräfta att hon verkligen varit sjuk på 100 procent.

– Jag har jobbat inom handeln sedan 2012 och jag har aldrig varit med om något liknade. Det kändes helt galet. Särskilt eftersom jag visste att jag hade rätt, säger Samire Rexhepi.

Jag tycker det är lite skrämmande att Willys har haft egna regler som inte står i relation till lagen

Dan Karlsson, vice klubbordförande på Willys Planteringen i Helsingborg.

Hon fick uppbackning av fackklubben på Willys Planteringen. Enligt vice ordförande Dan Karlsson verkar Willys ha hittat på ett helt eget regelverk kring sjukanmälan under semestern.

– Jag tycker det är lite skrämmande att Willys har haft egna regler som inte står i relation till lagen. Jag hade gärna sett ett utkast på den gamla policyn, säger han.

Besviken på Willys – borde haft bättre koll

Ytterligare ett möte bokades in där även Handels lokala avdelning medverkande. Under det mötet medgav Willys att man haft fel. Riktlinjerna skulle ändras över hela kedjan.

Jag hoppas bara inte Willys krävt fler anställda på detta

Samire Rexhepi

Samire Rexhepi har nu fått sin lön justerad och är glad att allt löste sig. Samtidigt är hon besviken på att arbetsgivaren inte hade bättre koll från början.

–Jag hoppas bara inte Willys krävt fler anställda på detta, personer som kanske inte förstått att det var fel och inte gått till facket som jag gjorde, säger hon.

Detta gäller vid förstadagsintyg

Att begära läkarintyg vid första sjukskrivningsdagen är inget som arbetsgivare kan göra hur som helst. I första hand är det ett verktyg som används när man misstänker drog-  eller alkoholmissbruk.

Det ska finnas en historik av upprepad frånvaro och arbetstagaren ska ha informerats i god tid, gärna tillsammans med facklig representant. Det ska även upprättas en rehabiliteringsplan, ofta tillsammans med företagshälsan.

Vad gäller sjukskrivning under semester är det exakt samma regler som vid vanlig sjukskrivning. Man informerar sin arbetsgivare muntligt eller skriftligt och får först ett karensavdrag och därefter sjukpenning. Först efter åttonde dagen krävs läkarintyg.

Under pandemin har krav på läkarintyg tillfälligt ändrats till efter 21 dagar, men nu är det återigen åtta dagar som gäller.