Fatala försök

I antikens Rom färgade kvinnorna håret blont. Det ljusa håret fick man genom urin från kor eller bajs från duvor. Senare experimenterades med lut. Ofta med peruk som resultat, då man kan tappa hår av lut. Även växter som henna, indigo och cassia har använts för att färga håret.

Fashionistas

Kändisar som valt starka färger är punkmodeikonen Vivenne West-wood som ofta hade illrött. Lady Gaga, Rihanna och Nicki Minaj har bland annat haft rosa hår och Billie Eilish kör mestadels grönt.

Punkmodeikonen Vivenne West-wood som ofta hade illrött

Folkligt fix

84 procent av kvinnorna och 25 procent av männen i Sverige har någon gång färgat håret. Kvinnor i alla åldrar färgar håret, män trappar ner vid 50 års ålder.

Folkhälsoeffekten

3 000 av 40 000 till­frågade i Folkhälsomyndighetens miljö­enkät har fått en allergisk reaktion av hårfärg. Eksem, sveda, torrhet och klåda i näsa, hals och ögon är vanliga besvär. Det ska framgå på förpackningen att allergiframkallande ämnen ingår. Det finns lagstadgade gränsvärden men även under dessa gränser kan ämnena orsaka allergi.

Frätande

Produkter som innehåller mer än 5 procent väteperoxid kan vara frätande och skadliga för hud, ögon och luftvägar. Med jämna mellanrum larmas det om farliga ämnen, som förbjuds allteftersom forskningen påvisar risker.

Frisörer i farozonen

Frisörerna kan det här med färg – vad som funkar och när. Det är också frisörerna som utsätts för de största riskerna. Därför finns det riktlinjer och lagar kring hur produkterna ska användas. Men för alla gäller: färga aldrig utan bra engångshandskar i plast.

Färgare fick foten

När Markus Persson 2007 färgade håret rött och svart fick han sparken från Reklamfabriken i Helsingborg. Facket kritiserade företaget men kunde inte driva fallet vidare då Markus inte var medlem.