Tack Joakim för din insändare som tar upp ett både viktigt och aktuellt ämne! Det vill säga Handels kopplingar till Socialdemokratin.

Sedan lång tid tillbaka ger inte Handels pengar till Socialdemokraterna. I stället har vi skapat en samhällspolitisk fond, där pengarna används för att driva på för politiska frågor som är viktiga för medlemmarna. Med detta, som med alla viktiga vägval Handels gör, utgår vi helt och hållet från vad medlemmarna röstat fram på kongressen.

Borgerliga försämringar

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att politiken påverkar allt du tar upp i din insändare – möjligheten att ha en trygg arbetsplats, lagar och regler och möjligheten att få stöd av din fackliga organisation. När den borgerliga regeringen införde allmän visstid 2007 försämrade man tryggheten för oerhört många handelsanställda. När samma regering genomförde kraftiga försämringar av sjukförsäkringen slog det också hårt mot Handels medlemmar. Man gjorde det även dyrare att vara med i a-kassan och införde den så kallade pensionärsskatten. Samma partier försöker i dag göra det svårare för fackliga skyddsombud att göra sitt jobb. Sånt gör skillnad.

Bättre pension

Andra sidan av myntet är reformer som avdragsgillt a-kassemedlemskap, korttidsarbete under pandemin eller höjt garantibelopp till pensionärer så att Handelsmedlemmar som jobbat deltid får en bättre pension. Sånt gör också skillnad.

Angående LO, ger de inte 50–60 miljoner till Socialdemokraterna. De satsar pengarna på sin egen fackliga valrörelse där de driver frågor som är viktiga för arbetare och därmed stöttar en socialdemokratisk politik. LO menar att det är Socialdemokraterna som har störst möjlighet att leverera en politik som är bra för medlemmarna.

Gynnar medlemmarna

Samtidigt ställer LO krav och påverkar politiken som förs. Från både vår och LO:s sida handlar det helt enkelt om att få till politiska beslut som gynnar medlemmarna, hur det än görs.

Så vi vill inte ge pengar direkt till något parti. Men så länge kongressen vill det kommer vi att fortsätta påverka för en politik som gör vardagen bättre för Handels medlemmar. Och den politiken kommer i dag från en röd regering.