Måste jag bära jobbets fula byxor?

Ja. Om arbetsgivaren betalar för kläderna och kräver att du bär arbetsuniformen så är det bara att tugga i sig det. Undantag kan vara om du är gravid och det inte finns byxor som passar. Då kan arbetsgivaren betala för ett par liknande byxor. 

Vilka tar hand om tvätten?

Ta aldrig hem och tvätta – det ska företaget stå för. Det står till exempel i kollektiv­avtalet för lager- och e-handel att företaget ska ge alla anställda överdrags­kläder eller pengar till det och fri tvätt. 

Jag fryser på jobbet – måste jag lösa det själv?

För varma eller kalla arbets­kläder kan vara ett arbetsmiljöproblem och då måste chefen lösa problemet. Jobbar du till exempel i en drive in på en bygghandel kan du kräva att arbetsgivaren står för en varm fleecetröja och handskar. Samma sak gäller om kläderna är för kalla och du riskerar utslag eller svamp på grund av det.

Butiken kräver att jag bär deras klädmärke – okej?

I klädbutiker kan det ibland finnas policys om att du ska använda arbetsgivarens klädmärke. Det är okej, men då ska de stå för kostnaden. Det gäller även om du får rabatt på köpet. 

Vem har ansvar för skyddsskor?

Skyddsskor och annan skyddsutrustning ska arbetsgivaren stå för. Detta enligt Arbetsmiljölagen. Om du behöver speciella skor av medicinska skäl ska du vända dig till vården för ett läkarintyg och utprovning. Men det är ändå arbetsgivaren som ska betala. 

Vad gäller för frisörer?

I frisöravtalet står det att anställda kan använda friskvårds­bidraget antingen till träning eller till att köpa arbets­kläder. Om arbets­givaren vill sätta sin logga på kläderna ska dock de betala.

Kan chefen kräva att jag har på mig vissa färger?

Om en arbetsgivare vill att man till exempel ska använda ljusa eller mörka färger, så är det okej så länge kläderna ingår i en ”normal garderob”.