Få plagg associeras lika hårt med ett företag som Ikeas jobbstass – den gulblårandiga pikén och tillhörande mörkblå byxorna är något utav en klassiker.

Göteborg först ut i Sverige

I över tio år har Ikea-anställda över hela världen slitit och svettats i dem. Men nu är den tiden snart förbi. Som första butik i Sverige har Johanna Reihammar och hennes kollegor på Ikeas planeringsstudio i Göteborg fått testa de nya plaggen.

Hittills är hon helnöjd.

– De gamla kläderna är ikoniska. Men många av oss har känt att det är dags för en uppdatering. Det är ju fortfarande gula, men det stora för oss är att det finns flera plagg att välja mellan och att man kan få till en mer personlig touch, säger hon.

Gult, inte lika med fult.

Det handlar om skjortor, tröjor och kjolar i olika passform. Både raka och mer figursydda. Och den gula färgen består. Måhända inte den inte samma vattendelare som rosa, fast nog syns den allt. Men gult är inte fult, tycker Johanna Reihammar.

– Vi är ju blågula Ikea liksom. Det är som det ska vara! Jag är rätt färgglad av mig och har gärna gult privat också.

Folk fattade inte att vi var från Ikea först. Man är så van att se oss i de gamla kläderna

Johanna Reihammar, Ikea Göteborg

Sverige ligger dock en bit bakom. De nya kläderna har redan använts på olika håll i världen i ett och ett halvt år. Innan de började lanseras har medarbetare fått vara med och tycka till.

Planen är nu att alla anställda i Sverige gradvis ska börja bära de nya plaggen fram till februari nästa år.

Och det är nog bra. För kunderna har inte riktigt känt igen personalen hittills.

– Vi var ute en sväng på stan här och delade ut flygblad. Folk fattade inte att vi var från Ikea först. Man är så van att se oss i de gamla kläderna, säger Johanna Reihammar.

Som arbetskläder då, hur funkar de där tycker du?

– De är sköna och funktionella. I planeringsstudion har vi många dörrar och det kommer in mycket luft utifrån. Då är det bra att ha olika plagg att kunna ta av och på sig. Byxorna är bäst, de hade jag velat ta med hem.

Fakta: Arbetskläder – detta gäller

Skyddsutrustning och skyddskläder som behövs för att arbetet ska utföras säkert är alltid arbetsgivarens ansvar.

Vill arbetsgivaren att man endast ska använda deras märke i butiken så ska arbetsgivaren ska stå för dem.

Om chefen vill att man ska använda ljusa eller mörka färger på jobbet så är det okej så länge kläderna ingår i en ”normal garderob”. Vad gäller profilkläder med logotyp är det alltid arbetsgivaren som ska betala.