När Mariette Eriksson ville använda sitt friskvårdsbidrag till arbetskläder krävde företaget att få sätta sin logga på dem.

Under sina 14 år som frisör har Mariette Eriksson alltid valt att plocka ut sitt friskvårdsbidrag i form av arbetsskor och arbetskläder från arbetsgivare. Men när hon bad om detta på Intermezzo i Vimmerby möttes hon av oförstånd. ”I så fall får du lämna in skor och kläder så vi kan sy på logga”, fick hon till svar.

Kläder för frisörer blir en fråga för AD

Nyheter

”Stå på dig, du har rätt”

Hon läste igenom kollektivavtalet som säger att frisörer har rätt till 2 600 kronor om året i antingen friskvård eller för arbetskläder eller arbetsskor. När hon ringde till Handels sa ombudsmannen: ”Stå på dig, du har rätt”.

– Varför ska jag använda mina friskvårdspengar till arbetskläder som de sedan ska sy sin logga på? Och hur får man ens på en logga på ett par Nike-skor? I så fall får väl de stå för kläderna. Det här ger jag mig inte i, tänkte jag, säger Mariette Eriksson.

Men frisörkedjan backade inte heller. I stället hänvisade man till en nyupprättad policy som kräver en fastsydd logga.

Utan förvarning gav de mig en skriftlig erinran, påstod att jag hade lagt mig i en konsultation och att jag talat illa om kollegor. Det var skitsnack.

När facket kontaktade Mariette Erikssons chef för förhandling upplevde hon att stämningen förändrades på arbetsplatsen. Hon tvingades byta till en sämre stol på salongen och kände sig påhoppad och utfryst.

– Chefen kallade in mig på möte en dag när jag stod med en kund. Utan förvarning gav de mig en skriftlig erinran, påstod att jag hade lagt mig i en konsultation och att jag talat illa om kollegor. Det var skitsnack. Det här hände bara några dagar efter att facket hade ringt dem, säger Mariette Eriksson.

Bröt mot oskriven regel

Hon har sin bild klar. Hon bröt mot en oskriven regel på Intermezzo. Man pratar inte med facket.
– Jag har hört samma från andra håll inom Intermezzo. Går man till facket får man skit, säger hon. Handels har valt att driva vidare frågan om arbetskläder, och nyligen lämnades en stämningsansökan in till Arbetsdomstolen.

Rikard Elfström, vd Intermezzo.

Intermezzos vd Rikard Elfström tycker det är tråkigt att det gått så långt. Samtidigt säger han att det är omöjligt att göra på annat sätt med arbetskläderna, annars tvingas man att förmånsbeskatta sina anställda.

– Vår branschorganisation, revisorer och Skatteverket säger en sak, facket en helt annan. Vi vill bara hitta en lösning, säger Rikard Elfström till Handelsnytt.

Har en helt annan bild

Vad gäller behandlingen av Mariette Eriksson vill han inte gå in på detaljer, men målar ändå upp en helt annan bild. Enligt vd:n handlar erinran om slitningar som funnits under lång tid på Vimmerbysalongen.

– Det finns många anställda som kan backa upp problemen där. Hon sa upp sig själv efter erinran och vi arbetsbefriade henne med fullt betalt, till och med mer, säger han.

Vi skulle gärna sätta oss ner med facket och resonera. Tyvärr kommer de allt för ofta med stridsyxan i hand.

För några år sedan vittnade tio anonyma frisörer för tidningen Barometern om stora arbetsmiljöproblem på frisörkedjan. Enligt vittnesmålen betalade Intermezzo inte ut rätt löner, de anställda gavs inte tid till lunch, och frisörerna utsattes för hot om kollektiv bestraffning om man vände sig till facket. Men kritiken som framkom då har inga kopplingar till i dag, hävdar Rikard Elfström.

– Jag drev inte bolaget och ägarbilden ser helt annorlunda ut så det har inte alls med saken att göra, säger han.

Så det är inte tabu att gå till facket som Intermezzo-anställd?

– Nej, det är ett rent påhopp. Vi är en branschledande kedja som har kommit långt vad gäller arbetsmiljö, brandfrågor och säkerhet. Vi skulle gärna sätta oss ner med facket och resonera. Tyvärr kommer de allt för ofta med stridsyxan i hand.

Läs hur Frisörföretagarna och Handels ser på konflikten här.

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.

Kräver 230 000

Handels har lämnat in en stämningsansökan mot Intermezzos ägare Ultimo Hår & Co AB och mot Frisörföretagarna till Arbetsdomstolen. Stämningen gäller tolkning av kollektivavtalet.

Facket kräver skadestånd på 200 000 kronor till förbundet och 30 000 kronor till Mariette Eriksson för brott mot kollektivavtalet.