Pandemin har ju äntligen dragit sig undan men det var dryga två år av extremt vabbande som gällde. Samma sekund som förskolan fick nys om att näsan eventuellt funderade på att börja producera snor så var det ännu en vecka vab som stod på schemat. Det gick till en början bra, det var faktiskt skönt att få vara hemma med barnen.

Men det vände ganska fort och jag började sakna att få prata med vuxna – något man som butiksanställd är van vid. Jag började sukta efter egentid. Men jag fann lösningen. Likt en detektiv drog jag omkring online i olika föräldragrupper och sökte efter ”hacks” som kunde framkalla lite egentid.

Här har jag har samlat de tre bästa. Så är du en förälder som likt mig börjar bli smått galen på tjatet, så testa någon av dessa. Vi överlever vabben tillsammans.

Likt en detektiv drog jag omkring online i olika föräldragrupper och sökte efter ”hacks” som kunde framkalla lite egentid.

Nummer 1: Förklara för barnen att du ska vila, cirka 20–30 minuter (helt efter ditt behov, men överdriv inte, det kan spräcka din täckmantel). Be barnen väcka dig efter den stunden, för då ska ni minsann städa hela hemmet. Tro mig, du kommer aldrig att bli väckt. Otroligt effektivt. 

Nummer 2: Om du vill få lite egentid utan att vila, exempelvis träna eller spela TV-spel, så ska du be barnen rita av dig. ”Rita av pappa när han spelar”. Gör det till en tävling ”Vem ritar bäst”, eller få kidsen att samarbeta, så ska du se att de ser fram emot att avbilda dig då du gör det du helst vill göra.

Nummer 3: Låt ungarna leta efter något som du själv har gömt. Låtsas bara om att du inte vet var det är. Jag såg en film en gång och barnen ville se något annat. Jag hävdade bara att jag inte hade TV-dosan, ”tror den låg i köket” kläckte jag ur mig. Men om de hittade den skulle jag SJÄLVKLART byta kanal. Dosan hade jag dock i bakfickan, och jag höll den där tills jag var redo att acceptera att min egentid var över.

Givetvis är det lite halvt på skoj och ingenting jag rekommenderar att man gör hela tiden. Men ibland sitter man i en situation där man känner att man velar mellan att slänga ut sig själv eller barnet ur fönstret. Jag föredrar att göra något fult och lite kul knep innan man drar fram den tunga åskrösten som skrämmer livet ur dem – det är inte bra för någon.

Så dra fram kreativiteten och överlev vabben med glimten i ögat. Lika bra att samla på sig några hacks. Skiten återkommer ju årligen och när kidsen är stora kan de föra vidare kunskapen till nästa generation.

Tillsammans är vi starka.