Den 11 september är det val till riksdag, kommuner och regioner. Handels vill få medlemmarna att tänka till om vad som är viktigt i politiken. Närmare 300 förtroendevalda Handelsmedlemmar har fått utbildning för att kunna föra samtalen med kollegorna på jobbet.

– Deltagarna får lära sig att både prata och lyssna. Vi tror att samtalen blir bättre om den som tar kontakt är någon man redan känner än om en främling ringer upp. Därför satsar vi denna gång mer på samtal på jobbet, säger Moa Sahlin, samhällspolitisk samordnare på Handels.

LO-förbunden har som mål att prata val med en halv miljon medlemmar, och Handels andel av dessa är drygt 55 000. Samtalen sker både i telefon och personliga möten.

Handels har pekat ut tre valfrågor som man försöker få de politiska partierna att driva inför valet: rättvis klimatomställning, trygghet på jobbet och stopp för vinster i välfärden (se faktaruta).

Detta kräver Handels i valet 2022

Rättvis klimatomställning.

  • En kraftfull omställning av samhället och konsumtionen.
  • Lagen ska tvinga producenter att ta ansvar för hållbarhet.
  • Ökat stöd till cirkulär handel som uthyrning, reparationer och second hand.

Stopp för vinster i välfärden

  • Det ska bli förbjudet att ta ut vinst för privata företag som utför skattefinansierad verksamhet inom skola, vård och omsorg.

Trygghet på jobbet och efter jobbet

  • Mer pengar till den inkomstgrundade ålderspensionen. Vanligt folk måste få högre pension.  
  • Karensavdraget slopas permanent. Ingen ska tvingas gå till jobbet sjuk, eller riskera att bli smittad av en sjuk kollega.  
  • Mer resurser till förebyggande arbetsmiljöarbete. Alla ska kunna arbeta ett helt yrkesliv utan att riskera liv och hälsa.  

Förbundet försöker påverka politiker ur alla partier, men har ett särskilt nära samarbete med Socialdemokraterna.

– Vi vill att Socialdemokraterna gör vallöften av våra krav. Vi vill att Sverige ska styras av en S-ledd regering – och att den ska ha mandat att föra en tydlig socialdemokratisk politik, säger Moa Sahlin.

Så var enligt henne inte fallet efter valet 2018 då januariavtalet med MP, L och C ledde till bland annat slopad värnskatt och uppluckrat anställningsskydd.

Varför ska Handels samarbeta med Socialdemokraterna trots att många medlemmar sympatiserar med andra partier?

– Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen har en gemensam historia. Handelsmedlemmar som är aktiva i partiet bidrar med det fackliga perspektivet. Det gör att vi kan få genomslag hos ett regeringsbärande parti, och i slutändan i politiken som påverkar våra medlemmar. 

Egen påverkan ersatte stöd till S

År 2013 slutade Handels ge pengar till Socialdemokraterna. Sedan dess satsar förbundet samma summa – 6 kronor per medlem och år – på egen politisk påverkan som bygger på arbetarrörelsens grund och/eller syftar till att bekämpa högerpopulism och främlingsfientlighet. De senaste projekten som fått pengar är:

2022
350 000 kronor till spetsutbildning i samhällspolitiska frågor för förtroendevalda i Handels.

2021–2022
1,15 miljoner kronor till tankesmedjan Katalys valprojekt, bland annat boken ”Blåbrunt Sverige – så påverkas du om högern vinner valet” av Mats Wingborg.

2020              
448 000 kr till Leopard förlag för utgivning av boken ”Sysselsättningskoden” av Stefan Carlén och Christer Persson.