Yrkesvalet stod mellan socionom och frisör. När syokonsulenten tyckte att hon skulle välja socionom för att inte slösa bort de bra betygen gjorde Ellinor Johansson tvärtom. Det har hon inte ångrat och nu, när hon är 27 år och har jobbat som frisör sedan studenten, tycker hon att yrkena har stora likheter.

– Det kan tyckas vara två skilda världar, men det finns många gemensamma nämnare mellan frisör och socionom. Man får träffa många människor och måste möta varje individ just där de befinner sig i livet. Som frisör lyssnar man, och det är inte sällan man får vara hobbypsykolog åt kunderna, säger Ellinor Johansson.

Hon älskar sitt yrke, särskilt den kreativa delen. Att jobba med färg och kunna ta sig ordentligt med tid för kunderna, för att kunna ge det där lilla extra.
– Det har hänt jättemycket med yrket sedan jag gick ut gymnasiet. Branschen har tagit en annan riktning. Digitaliseringen med bland annat influencers och Instagram har gjort att kunder i dag har helt andra krav. De kommer in och visar en bild på hur de vill ha det, ovetande om filter och redigering av bilden, vilket också lett till att behandlingarna blir längre.

Jag hoppas att det ska öppna upp så att frisörer också ser att de kan vara fackligt aktiva, säger Ellinor Johansson som nu sitter i Handels förbundsstyrelse.

”Var trött på arbetsgivare”

I dag jobbar Ellinor i Malmö, där hon hyr en stol på en kombinerad frisör- och skönhetssalong. Det har gått snart fyra år sedan hon blev egen företagare.
– Jag hade jobbat både på en stor kedja och en mindre salong. Den sista salongen jag var anställd på bestämde sig för att sälja efter åtta månader. Då kände jag mig väldigt trött på arbetsgivare och branschen. Att bli min egen kändes då som det enda alternativet för att inte tappa lusten för yrket.

Som frisör med egen stol kan hon fokusera på kvalitet före kvantitet, och slipper stressen över att avancerade behandlingar drar ut på tiden. Hon bestämmer själv vilka tider hon ska jobba och vilka produkter hon använder. Ett av arbetsmiljöproblemen för frisörer är de kemikalier som finns i exempelvis hårfärger. Därför jobbar Ellinor numera enbart med veganska produkter.

Att vara sin egen arbetsgivare har också en baksida. Anställningstrygghet existerar lika lite som garanterad lön. Pandemin slog hårt mot många frisörer som fick se sina jobb försvinna i takt med att kunderna avbokade sina tider, i princip från en dag till en annan. För Ellinor innebar turbulensen att hon fick byta salong ett par gånger.
– Trygghetsmässigt är det vad det är. Jag har haft tur och klarat mig bra. Den stora fördelen är ju att jag kan vara hur kreativ som helst och har möjligheten att ge det där lilla extra.

Hårda krav för lön på frisörer

Frisöryrket är lite av en udda fågel i den fackliga världen. Avtalen ser annorlunda ut jämfört med butiker, lager och andra områden inom Handels. Provisionsbaserade löner är ett exempel som påverkar branschen och alla som jobbar i den.

Vi frisörer förväntas bära vår egen kostnad och jobba in vår egen lön, på ett sätt som inte diskuteras i andra branscher. Arbetsgivarna trycker ofta på den biten, och den inställningen gör mig så provocerad.

Ellinor Johansson

– Vi frisörer förväntas bära vår egen kostnad och jobba in vår egen lön, på ett sätt som inte diskuteras i andra branscher. Arbetsgivarna trycker ofta på den biten, och den inställningen gör mig så provocerad, säger Ellinor och fortsätter:

– Jag menar – det är ju ingen som jobbar på H&M eller Ica och får höra att de måste sälja mer för att få sin lön. Det skapar stress hos de anställda och är baksidan av det systemet. Samtidigt så gör ju provisionen att du kan påverka din lön om du har mycket att göra.

Ellinor tror inte att anställningsförhållandena direkt påverkar frisörernas vilja att gå med i facket. Däremot kan det vara svårt att vara aktiv och engagera sig fackligt. På de flesta frisörarbetsplatser finns det inte någon stark facklig tradition, något hon själv fick erfara när hon började sin fackliga bana för några år sedan.

Lägsta lön för frisörer

Av Handels 155 000 medlemmar är ungefär 3000 frisörer.

Lägstalönen som gäller för heltidsanställda, behöriga frisörer från 1 april i år är 16 095 kronor i basbelopp och 17,45 procent i provision.

Garantilönen för behörig frisör är 25 725 kronor i månaden. Sedan tillkommer tillägg för branschvana och Mästarbrev. Läs mer på handels.se

Därför blev Ellinor fackligt aktiv

Då jobbade hon på ett företag med filialer på flera ställen i landet. Efter att ha varit utlånad till en stad i norra Sverige var hon lovad att få tillbaka sina timmar och jobba vidare som tidigare. Men då hade chefen ändrat sig och tyckte att hon skulle jobba extra på andra salonger inom kedjan tills man hunnit öppna ytterligare en salong, där Ellinor skulle jobba.  
–  Jag tog kontakt med avdelningen i Malmö och förstod att jag hade rätten på min sida. Där och då orkade jag inte driva det vidare och fajtas, så jag svalde. I dag skulle jag inte ha gjort det.

Den erfarenheten blev startpunkten till det som i dag tar upp ungefär halva Ellinors arbetsveckor. Hon blev fackombud på arbetsplatsen, men jobbade inte kvar särskilt länge. Företaget hade inte koll på grundläggande fackliga rättigheter. Ellinor blev bland annat kallad till möte med ledningen som ifrågasatte vad hon höll på med.
– I dag kan jag nog se det med lite andra ögon, jag kan förstå att min chefs agerande många gånger handlade om att hon var trängd av ledningen.

Det fackliga engagemanget tog henne snart till en plats i avdelningsstyrelsen i avdelning 1 i Malmö. Och sedan har det fortsatt i snabb takt. När vi träffas för intervjun är hon tillförordnad avdelningsordförande och just på väg till sitt första fysiska möte med Handels förbundsstyrelse. Sedan hon valdes på kongressen i januari har mötena hållits digitalt. Det här är första gången hon har packat resväskan för två dagar på förbundskontoret i Stockholm.

”Vill visa frisörers fackliga styrka ”

Ellinor Johansson om att jobba fackligt

Roligast: ”Mötet med nya människor! Men också den personliga utvecklingen – hade någon frågat för fem år sedan om jag ville stå inför en gymnasieklass och prata så hade jag sagt nej. Men i dag gör jag det och tycker det är jättekul.”
Svårast: ”Prestationsångesten. Ett förtroendeuppdrag är just ett förtroende som kommer med ansvar, förväntningar och förpliktelser. Det kan stundtals kännas skrämmande. Men det är min utmaning. Även att acceptera att jag inte kan allt och att det är okej.”

Bild: Emil Malmborg

När hon får frågan vad hon vill åstadkomma i förbundsstyrelsen svarar hon snabbt:

– Vi ska ju verkställa kongressens beslut, inte freestajla. Men jag hoppas väl att det ska ge en insikt och öppna upp så att frisörer också ser att de kan vara fackligt aktiva. Och för unga att vi tillhör ett förbund där vi tillåts ta plats. Det är fint och jag hoppas att det kommer att ge ringar på vattnet bland våra medlemmar.

Och så var det det där med om hon är den första frisören i förbundsstyrelsen eller inte. Ellinor har själv försökt få svar på frågan men gått bet.

– Det kan ha funnits en frisör någon gång för väldigt länge sedan, har man sagt till mig. Men mer än så har jag inte fått fram. Så nu tänker jag att jag tar plats och ska försöka sätta frisörerna på förbundets karta. Vi är en oorganiserad bransch, men jag vet hur mycket facklig styrka som finns bland frisörerna. Vi måste bara ge dem verktygen för att kunna kanalisera den, säger Ellinor.

Ellinor Johansson

Ålder: 27

Bor: I lägenhet i Trelleborg.

Jobb: Frisör med egen firma. Hyr stol på Mussigodts skönhet i Malmö.

Familj: Sambon Christopher och katterna Aston och Nova. Föräldrar och syskon bor också i Trelleborg.

På fritiden: Tycker om att träna på gym, men det har varit svårt under pandemin. ”Om sambon och jag råkar vara lediga samtidigt så prioriterar vi att umgås. Eller så träffar jag familj och vänner över en middag och en flaska vin.”

Aktuell: Ledamot i Handels förbundsstyrelse sedan kongressen i januari. Nyvald ordförande för avdelning 1 i Malmö.