Efter 48 år på Åhléns lager slutar Kathe – nu tar robotarna över
I över 48 år har Kathe Nilsson varit anställd på Åhléns lager. När arbetsplatsen nu flyttar slutar hon.
– Se för allt i världen till att få göra kvalificerade uppgifter på robotlagret, uppmanar hon sina kamrater.
I oktober 1973 fick sextonåriga Kathe Nilsson jobb som kontorist på Åhléns centrallager i Jordbro söder om Stockholm.
Tre år senare blev hon lagerarbetare på samma ställe. Förutom ett par års studier på 90-talet har hon varit arbetsplatsen trogen. Och i mer än 35 år har hon haft fackliga uppdrag.
– Ett tag, när jag pluggade, tänkte jag bli revisor. Men det fackliga har varit utvecklande, och det var svårt att hitta folk till styrelsen, så jag blev kvar på lagret, säger hon.
Plikttrogen?
– Ja, jag har tänkt mycket på andra. Jag gillar att hjälpa, vi är som en familj.
Lokalt lönesystem
Att hjälpa en medlem med att få ut rätt lön eller försäkringspengar som hen inte kände till hör till det som gör uppdraget meningsfullt tycker Kathe Nilsson som haft många olika poster och i dag är klubbordförande.
En av klubbens största framgångar under hennes tid var när man på 1990-talet lyckades skapa ett lokalt lönesystem.
– Anställda fick mer betalt ju fler uppgifter de lärde sig: truckkörning, datateknik eller rutiner på fler avdelningar. Det ledde till högre löner för de flesta, minns Kathe Nilsson.
Ett par decennier senare sade arbetsgivaren upp avtalet i samband med nedskärningar. Därför är löneskillnaderna i dag stora mellan de som jobbat länge och de som anställts efter att lönesystemet sades upp.
– Det är inte bra för den fackliga sammanhållningen, konstaterar Kathe Nilsson.
Lagret flyttar
Nedskärningarna inom Åhléns har kommit slag i slag. Under hennes tid på Jordbrolagret har antalet anställda minskat från 850 till 200.
I slutet av sommaren stängs lagret i Jordbro och verksamheten flyttar till ett splitternytt robotlager i Rosersberg, sex mil norrut. Kathe Nilsson, som fyller 66 år i höst, passar på att gå i pension. Då får ”Åhlénsfamiljen” klara sig utan henne.
Men hon vill gärna skicka med några goda råd till de arbetskamrater som tackat ja till att flytta med. Framför allt uppmanar hon dem att slå vakt om kvalificerade arbetsuppgifter.
På robotlagret blir det mindre truckkörning och gående mellan hyllor, i stället står man still på en plats dit varorna kommer automatiskt. Anställda behöver kunna data, engelska och teknik för att kunna sköta systemet även när det krånglar.
– Se till att ni får lära er det som behövs, även moment som är mer komplicerade! Annars riskerar arbetet att bli enformigt och okvalificerat.
Utbildning för alla
För att värna de anställdas intressen är det viktigt att snabbt bilda fackklubb och utse skyddsombud, betonar den avgående klubbordföranden. Facklig utbildning är nödvändigt –inte bara för förtroendevalda.
– Se till att så många medlemmar som möjligt får gå kurser. Annars hamnar man lätt i att ”facket gör inget”. Alla måste förstå att facket är vi tillsammans!
Måla i olja
Tanken var att Kathe Nilsson skulle göra sin sista arbetsdag på lagret i midsommarveckan. Men nedläggningen i Jordbro har skjutits fram någon månad och hennes fackliga kompetens behövs i övergången. Därför har hon gått med på att jobba varje torsdag hela sommaren. Men sedan kommer tiden som hon både sett fram emot och bävat för: livet som pensionär.
– Det har känts konstigt, men jag har vant mig vid tanken. Det ska bli skönt att få tid med mig själv – och att måla landskap i olja och akryl.
Nya uppdrag har hon lovat sig själv att akta sig noga för.
– Jag kommer att tacka nej – om det inte är något som jag verkligen vill ha!
Kathe Nilsson
Ålder: 65 år.
Bor: Ösmo utanför Nynäshamn.
Jobb: Lagerarbetare och klubbordförande på Åhléns lager i Jordbro som läggs ner i sommar.
Aktuell: Går i pension efter över 48 år på samma arbetsplats.
Fritid: Oljemålning.