Axel Johnson AB som ägt Åhléns sedan 1988 har beslutat att sälja varuhuskedjan till en ägargrupp som leds av Ur & Penns huvudägare Ayad Al-Saffar. Affären väntas bli klar i augusti.

– Vi ser stor potential i att fortsätta satsa på Åhlénsvaruhusen och att samtidigt utveckla Åhléns närvaro på nätet, säger Ayad Al-Saffar i ett pressmeddelande.

Sorg och glädje

Emma Kjellerby på Åhléns i Uppsala är tillträdande ordförande i Handels centrala fackliga grupp för Åhléns och arbetstagarnas representant i bolagets styrelse.

– Jag känner både sorg och glädje. Vi har haft en ägare som involverat oss i tankar och idéer för att utveckla företaget. Jag hoppas det ska fortsätta och bli en spännande nystart, säger Emma Kjellerby till Handelsnytt.

Gjort neddragningar

Åhléns har på senare år gjort stora neddragningar med stängningar av varuhus och hyvling av timmar för butiksanställda. Samtidigt har man satsat på digitalisering, i form av e-handel och ett nytt robotlager som ska vara i full drift efter sommaren.

– Nu går Åhléns bättre än på länge. Kul att någon vågar satsa, och att de tänker öppna fler varuhus, säger Emma Kjellerby.

Hon tror inte att företagets anställda kommer att påverkas konkret av ägarbytet.

47 varuhus och 3 000 anställda

Åhléns grundades 1899 i Insjön.

Företaget har i dag 47 varuhus i Sverige samt e-handel.

Åhléns omsätter 4,7 miljarder och har cirka 3 000 anställda.

Åhléns Outlet och Designtorget är dotterbolag.