Elpriset stiger och många butiker tvingas se över sin elförbrukning. Värst påverkade verkar mindre butiker i södra Sverige vara. En av dem är Ica Nära i byn Fliseryd nordväst om Mönsterås. Augustielen kostade butiken 103 000 kronor, drygt 2,5 gånger mer än elräkningen för juli som låg på 41 000 kronor.

I ett försök att sänka elkostnaderna har Ica Nära släckt ungefär vartannat lysrör.

– Det är mörkt ute och mörkt inne, haha. Det kan bli lite jobbigt för oss som jobbar här. Men man vänjer sig och vi vet varför vi gör det. Vi vill göra något och visa att vi klarar det här tillsammans, säger Annika Rabenschlag som är inne på sin andra månad på provanställningen i butiken.

Ingången är nersläckt och huvudvägen in i lokalen är mörkare än vanligt. Även lysrören ovanför kylarna och frysarna är släckta, eftersom apparaterna har egen belysning. Annika Rabenschlag tycker att det går bra att se i lokalen. Kunderna är stammisar som hittar hos dem och vet hur varorna de vill ha ser ut.

– Men det kan nog vara lite jobbigt för våra äldsta kunder. De ser inte så bra i vanliga fall heller. Men vi finns här för att hjälpa dem, säger Annika Rabenschlag.

Kallt att jobba i kassan

Butiken har också sänkt inomhustemperaturen med fyra grader, och har nu 17 grader i lokalen.

– Jag märker det lite. Man måste röra på sig mer och klä sig mer. Man är glad när det är mycket att göra – då blir jobbet både lite roligare och varmare. Dessutom är det bättre för maten att det är lite kallare i butiken.

Vi brukar ändå försöka se till att de inte sitter stilla för länge

Annika Rabenschlag

Annika Rabenschlag jobbar på golvet och rör sig en hel del. Det är nog kallare att arbeta i kassan tror hon.

– Vi brukar ändå försöka se till att de inte sitter stilla för länge. Nu måste vi se till att de rör sig ännu mer så att det inte blir så kallt.

Underställ till personalen

Butiksägaren Anu Hagstedt har köpt in underställ till personalen. Det finns också fleecejackor, västar och andra värmande arbetsplagg som personalen kan använda, säger hon.

– Vi försöker göra allt vi kan för att sänka elförbrukningen.

Alla plug in-kylar har stängts av och ugnarna ska helst inte användas efter klockan åtta då elen blir dyrare.

Kunder har sagt att de kan komma in och volontärjobba

Anu Hagstedt

Anu Hagstedt drar även ner på personalkostnaderna. I dag är de åtta personer som jobbar i butiken. Men medarbetaren som går i pension i vinter kommer inte att ersättas och föräldralediga kollegan får inte en vikarie.

Anu, hennes pensionerade make och sonen som är butikschef ska täcka upp för de 1,5 tjänster som saknas, säger hon.

– Kunder har sagt att de kan komma in och volontärjobba. Det är gulligt av dem. Vi har mycket stöttning från de som bor här, säger Anu Hagstedt.

Risk för stölder och snatterier

Innan lamporna släcktes och temperaturen sänktes pratade Anu med personalen. Den största risken de såg var ökade stölder och snatterier på grund av den skummare belysningen och att fler människor lever på marginalen i och med lågkonjunkturen.

Vi kommer aldrig låta någon jobba själv

Anu Hagstedt

För att personalen ska känna sig tryggare är de alltid minst två i butiken. På kvällen tänds lamporna utanför butiken och grindarna till personalingången hålls låsta. Det finns flera direktlarm till polisen i butiken, samt larm som personalen tar med sig när de går hem på kvällen.

– Vi kommer aldrig låta någon jobba själv. Och skulle någon tycka att det känns obehagligt för att det är mörkt, då tänder jag upp lite mer. Men ingen har påpekat att det är för mörkt eller sagt något om arbetsmiljön. Vi är inte så många och diskuterar vad och hur vi gör varje dag, säger Anu Hagstedt.

När septemberräkningen kommer ligger den 30 000 kronor lägre än notan för augusti. Det beror till stor del på att elpriset var lägre i september, men även att butikens elförbrukning minskat med 6 000 kw/h.

– Så vi ser att det ger resultat, säger Anu Hagstedt.