Det har hunnit gå nästan två år sedan den amerikanska e-handelsjätten Amazon slog upp portarna i Sverige för första gången. Det var hösten 2020 som företaget etablerade sig i en lagerlokal utanför Eskilstuna och kopplade upp sin svenska sajt

Amazon känt som antifackligt

Farhågorna inför etableringen på den svenska marknaden var från början stora från fackligt håll, eftersom Amazon har ett globalt rykte om sig att vara antifackliga. Sedan anläggningen i Eskilstuna öppnade har det dock varit relativt tyst. 

– Amazon fick ju en rätt ljum start i Sverige. Dessutom är det inte de som driftar lagret i Eskilstuna, utan det görs av en underleverantör som har kollektivavtal med Transport. Om det hade varit Amazon själva som stått för driften hade det sannolikt blivit helt andra utmaningar, säger Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande.  

Amazon växer på fyra orter

Nu är det dags för jättens nästa kliv. Under hösten planerar Amazon att expandera i fyra stora lager till i Sverige. Det handlar om befintlig verksamhet i Borås, Habo, Rosersberg och Ängelholm. Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt berättar att facken nu kartlägger vilka lager det handlar om och om driften sköts av företag med kollektivavtal. 

– I Rosersberg är det Brings lager, och där finns kollektivavtal. Vi försöker nu ta reda på hur det ligger till på de andra orterna, säger han och berättar att Handels samarbetar med Transport, Seko, Unionen och Sveriges Ingenjörer i frågor som rör Amazon. 

Facken jobbar tillsammans

Enligt sajten Dagens Logistik har Amazon tecknat ett serviceavtal med företaget Bring Shelfless. Där ska skandinaviska och europeiska e-handlare som säljer via Amazon kunna lagerhålla sina varor. Företaget expanderar alltså på den svenska marknaden utan att det står ”Amazon” på skyltarna. En strategi som man tidigare har använt med framgång i exempelvis Tyskland. 

Att facken nu jobbar tillsammans för att få koll på Amazons expansion i Sverige är nödvändigt, menar Handels Linda Palmetzhofer. 

– Deras attityd gentemot facket är långt ifrån vad vi är vana vid. De går väldigt långt för att motarbeta facklig organisering, med repressalier och förföljelse av anställda. Den antifackliga attityden skulle riskera att påverka svensk arbetsmarknad på ett väldigt dåligt sätt.  

Farligt att underskatta Amazon

Hon menar att det vore allvarligt att underskatta Amazon i det här läget. 

– Amazon är inte vilket företag som helst, det måste man komma ihåg. De är stora och mäktiga och det handlar om starka krafter. Det kan vi se på andra länder, där de har arbetat strategiskt för att ta över marknaden, säger Linda Palmetzhofer och fortsätter: 

– Så vi måste vara uppmärksamma på utvecklingen, det viktigaste i nuläget är att kolla att företagen som ska sköta driften har kollektivavtal. 

Amazon svarar på Handelsnytts frågor om expansionsplanerna via mejl från Lukasz Lindell, Head of Corporate Communications på Amazon Sverige.

Vi spekulerar eller kommenterar inte kring utvecklings- eller expansionsplaner. Amazon har en lagerpartner i Sverige, Kuehne+Nagel, som driver lagret i Eskilstuna och som har kollektivavtal för alla anställda. Vad gäller leveranser arbetar vi med tre uppskattade partners i Airmee, Bring och PostNord.

Det här är Amazon

Amazon grundades 1994 i Seattle, USA, av Jeff Bezos. Han är fortfarande styrelseordförande.

Amazon tävlar med kinesiska Alibaba om positionen som världens största e-handelsplattform.

Amazon har omkring 1,6 miljoner anställda över hela världen och omsatte ungefär 470 miljarder dollar 2021.

På Amazons lager i Eskilstuna är det underleverantören Kuehne Nagel som sköter driften. Företaget har kollektivavtal med Transport.

På Amazons plattform säljs både företagets egna varor och varor från oberoende säljare.

Två år efter etableringen i Sverige säljer runt 1000 svenska företag sina varor via Amazon.

Förutom e-handel erbjuder Amazon bland annat molntjänster. Serverhallar finns eller byggs i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. 

Amazon står även bakom läsplattan Kindle, den smarta högtalaren Echo (Alexa) och strömningstjänsten Prime Video.