Vet ni hur ”barnbananen” kom till? Man kan tro att butikerna av ren och skär välvilja bestämde sig för att börja ge bort bananer till de minsta. Nope. Barnbananen var en kapitulation.

Barnbananen introducerades för att kunder under många år låtit sina barn äta bananer i affären innan de betalat, lagt upp bananskalet på bandet och tänkt att kassörskan med sina magiska förmågor skulle förnimma vikten av den uppätna bananen och slå in.

Numera kan man därför i de flesta butiker hitta en korg med gratis barnbananer.

Butikerna gav upp. Här har ni era jävla bananer. Ät.

Fler varor hamnar på kassabandet

Man hade kanske hoppats att det skulle ta slut där. Men vad hände? Jo, barnbananerna har kunderna tydligen tolkat som: ”Ät vad du vill i butiken innan du betalat”. På kassabandet rullar det dag­ligen förbi:

• Urdruckna Ramlösaflaskor

• Tomma bärkartonger

•  Uppätna klämmisar och majskrokar (förstapris till pappan som lade upp en tom klämmis på bandet utan att ens ha ett barn med sig)

• En påse jordnötter som en herre glatt glufsat i sig (ursäkta, men – allergier …?)

• Kartongen till ett Lego som mamman öppnat och låtit barnen leka med i vagnen.

• Och så har vi mamman som lät sin dotter läsa olika böcker (med klämmis i hand) medan de handlade och sedan lämnade dem till kassörskan för ”vi ska inte ha dom”.

Om man numera får lov att äta innan man betalar, vad blir nästa steg?

Hur hamnade vi här? Jag vet att vi har krig, prischocker och allmänt elände, men nåt allmänt hyfs verkar vi inte ha?

Vår värld är omedelbar. Vi behöver inte vänta på något, inte kämpa för något. Vi behöver inte ens följa reglerna.

Vad skapar vi för nya människor om vi lär dem att allt alltid är tillgängligt, genast? Och om man numera får lov att äta innan man betalar, vad blir nästa steg? Att passera kassan med en halväten dagens och säga ”jag betalar på torsdag”?

Vi dansar efter kundernas pipa

Jag undrar också om inte det här beteendet påverkar hur kunderna ser på oss i personalen. Om det inte tillåter dem att se ner på oss ännu mer än de redan gör. För vi dansar helt efter deras pipa.

Att vänta på saker är bland det bästa jag vet som vuxen. Belöningar är mer tillfredsställande om de inneburit någon form av förväntan.

Men dagens svenska kundkrets verkar inte hålla med mig. Kom an då, med era obetalda, urdruckna Ramlösor bara. Jag är redo. Jag har en barnbanan, och jag tvekar inte att använda den.