Under tisdagsmorgonen lämnade Handels ombudsmän Fredrik Ståhlberg och Juan Hernandez över ett konfliktvarsel till arbetsgivarna på Söder Sportfiske AB. Varslet gäller blockad och total arbetsnedläggelse på företagets lager i Stockholm. Alltså strejk.

– Medlemmarna är på topp. De vill ha kollektivavtal och tänker inte backa, säger ombudsmannen Fredrik Ståhlberg.

Medlemmar vill ha kollektivavtal

Anledningen till varslet är att arbetsgivaren gång på gång sagt nej till att teckna kollektivavtal.

– De har varit otydliga med varför de inte vill ha kollektivavtal. Man kan tycka att det är naivt av ett företag att tro att det kan leva i en undanskymd tillvaro hur länge som helst. Förr eller senare kommer frågan om kollektivavtal att aktualiseras. Om man bortser från det så har man inte tänkt igenom det ordentligt. Jag hoppas att varslet om strejk får dem att ändra sig, säger Fredrik Ståhlberg.

Handels har lämnat in konfliktvarsel till Söder Sportfiske AB i Stockholm. Medlemmarna på lagret kommer tas ut i strejk om inte företaget tecknar kollektivavtal senast den 21 november.
Handels har lämnat in konfliktvarsel till Söder Sportfiske AB i Stockholm. Medlemmarna på lagret kommer tas ut i strejk om inte företaget tecknar kollektivavtal senast den 21 november.

Anställda kan tas ut i strejk

Företaget har till den 21 november på sig att teckna kollektivavtal. Om de inte gör det kommer de 20–25 anställda att tas ut i strejk då. Alltså precis inför black week. Det mesta av företagets försäljning sker genom e-handeln från lagret.

– Nästan alla anställda på lagret är medlemmar och kommer att gå ut i strejk om det blir en. Då kommer vi ha strejkvakter på plats så att företaget inte tar in annan personal som strejkbrytare, säger Fredrik Ståhlberg.

Om det blir strejk på Söder Sportfiskes lager i Stockholm kommer inga varor komma in eller ut från lagret.
Om det blir strejk på Söder Sportfiskes lager i Stockholm kommer inga varor komma in eller ut från lagret.

Söder Sportfiske har även en butik i Stockholm. Strejkvarslet gäller inte för butikspersonalen, men förhoppningen är att det ska leda till kollektivavtal även hos dem i framtiden.

Strejkvarslet lämnades samtidigt till Medlingsinstitutet som utsett Kurt Eriksson till medlare. Medlarens uppdrag blir att försöka få parterna att komma överens innan strejk utbryter. Kurt Eriksson är tidigare chefsjurist vid Medlingsinstitutet och institutets fasta medlare med ansvar för Stockholms, Gotlands, Uppsala, Södermanlands och Västmanlands län.

Söder Sportfiske: ”Vi värnar om vår frihet”

I ett offentligt uttalande skriver Söder Sportfiske att de inte har några kollektivavtal i dag, men har bransch- och marknadsmässiga löner samt pensionsavtal och försäkringar som minst motsvarar de kollektivavtalsmässiga försäkringarna.

– Vi är ett entreprenörsdrivet bolag som värderar vår personal oerhört högt, och har därför valt att behålla vår logistik in-house, istället för att lägga ut den. Vi värnar dock samtidigt om våra frihetsgrader i hur vi arbetar med anställningskopplade villkor såsom löner och förmåner, för att på bästa sätt kunna konkurrera på en arbetsmarknad där kampen om de bästa medarbetarna pågår varje dag. Vi ska givetvis ta upp dialogen med Handels, för att se vart vi kan landa, säger Jonas Franzén, Tf Vd på Söder Sportfiske i uttalandet.

Artikeln har uppdaterats.

Det här är blockad och total arbetsnedläggelse:

Total arbetsnedläggelse betyder strejk.

Blockad kan man också säga är en sorts strejk. Men det kan vara en lite mjukare stridsåtgärd, då man till exempel kan välja att lägga blockad mot specifikt övertidsarbete eller helgarbete. I detta fall förstärker den termen total arbetsnedläggelse. Inget arbete ska ske på lagret, och inga varor ska gå ut från eller komma in till det.

Söder Sportfiske AB

Söder Sportfiske grundades år 2005 och är idag ett av de ledande företagen inom försäljning av sportfiskeutrustning i Sverige. Företaget har en fysisk butik i södra Stockholm och e-handel på sportfiskeprylar.se. De senaste åren har företaget försökt expandera ut på den europeiska marknaden med hemsidorna sportfishtackle.com samt lokala sajter i Tyskland, Finland och Nederländerna. De håller även gäddfisketävlingarna Pikefight som sänds på deras Youtubekanal i dagarna.

Söder Sportfiske hade en nettoomsättning på 194 miljoner kronor år 2021. Omsättningen är nästan fyra gånger högre än år 2017.