Krig, inflation och ekonomisk oro gjorde att färre än tidigare shoppade loss under Black Friday och Black Week-rean. I alla fall enligt statistik från Svea Bank, som visade att e-handelsomsättningen under Black Week minskade med 9,5 procent jämfört med förra året.

Enligt siffror från Klarna ökade däremot näthandeln en aning under veckan, med två procent jämfört med 2021.

– Det dundrar in paket. I vanliga fall snittar vi ungefär två burar om dagen. Nu är vi uppe i tre, fyra burar plus någon stor pall. Vi har utlämning åt både Postnord och Schenker och det har blivit mer än dubbelt så mycket paket på båda ställena, säger Marlene Brunkes som är postansvarig på Ica Supermarket i Alfta som ligger mellan Edsbyn och Bollnäs.

Stuvar in paket i pantrummet

För att få plats med alla paket får Marlene Brunkes och hennes kollegor möblera om och stuva in paket i pantrummet, utöver lagret.

– Det är mycket stora paket och de kan väga upp till 20 kilo. Det är snowracers, dockskåp och allt möjligt. Vi får tänka till hur vi lyfter och bär. Kunderna får ofta hjälpa till mycket, vi kanske knuffar paketet på golvet. Att hålla på och lyfta alla paket går inte.

Marlene Brunkes, postansvarig på Ica Supermarket i Alfta

Någon extra personal har inte tagits in, trots att det nog skulle ha behövts, enligt Marlene Brunkes.

– Det blir mycket spring för oss, och en del extra att göra.

Britt Skoglund är butikssäljare på Mekonomen i Tranås, som är postombud för Schenker.

– Tisdagen efter Black Friday fick vi nästan dubbelt så mycket paket som vanligt. Så det har ju ökat. Men inte så mycket som jag trodde, det märks att folk håller lite i pengarna. Man vet inte hur det blir framöver med räntor, bensinpriser och elräkningar, säger Britt Skoglund.

Hon tycker paketen har varit lite större än vanligt i år.

– De är inte så tunga, men otympliga. Det kan vara lite jobbigt. Oftast har ju kunden bockat i att få paketet hemkört, men så kommer det ändå till oss.

Tror på ännu mer nätshopping

Både Britt Skoglund och Marlene Brunkes upplever att kunderna är snabba på att hämta ut sina paket. Det är sällan de ligger kvar mer än ett par dagar.

Britt Skoglund, butikssäljare på Mekonomen i Tranås.

Marlene Brunkes erfarenhet är att näthandeln ökat generellt sedan pandemin. Nu närmar sig julen med stormsteg.

– Det är lite svårbedömt än så länge hur det blir med julhandeln, men jag tror det kommer bli ännu mer näthandel i år. Inte minst med tanke på bensinpriserna, de gör nog att många drar sig för att köra runt och leta julklappar. Här har vi några mil till större städer.

Britt Skoglund har samma teori om bensinpris och näthandel.

– Jag handlar ju själv mer på nätet än innan.