Elsa Sjöholm stannar till i jobbet på Yves Rochers lager i Helsingborg och pratar lite med en kollega. Kollar läget så där som man gör när man vill vara en bra kollega. Så som hon brukar göra. Plötsligt märker hon att teamledaren kollar på dem. Hen tar tid.  

Teamledaren berättar sedan för Elsa exakt vilka personer hon pratat med under dagen. Hur länge, när och var. Hon känner sig övervakad.

Teamledaren säger att det ingår i hens jobb. Efteråt blir Elsa inkallad på möte med lagerchefen och hr-chefen. De behöver utreda händelsen säger de. 

Arbetsgivarna skämtade bort det

– De ifrågasatte mig, hade ingen förståelse och försvarade teamledaren. De försökte skämta bort det. Hr-chefen skrattade och sa ”Det låter som att du pratade en hel del, det gjorde du va?”  

Elsa Sjöholm har inte varit med om något liknande tidigare. Hon har trivts på jobbet. Men sedan hon blev vice ordförande i den nybildade fackklubben på lagret känns det som att hon blir behandlad annorlunda.  

Åkte till jobbet med ångestklump

Det fackliga engagemanget väcktes i slutet av 2021 när ledningen ville införa ett schema som bröt mot kollektivavtalet. Handels hjälpte dem att få ordning på schemat och i början av 2022 gick lagerkollegorna ihop och bildade fackklubb.  

Klubbordföranden Cornelia Ingmarsson har också känt sig utsatt. När hon först kom till Yves Rocher som en blyg 19-åring möttes hon av en varm och omhändertagande arbetsplats. Kollegorna blev som extra föräldrar.

Det är som en sekt

Cornelia Ingmarsson

Cornelia fick ta plats och växa som person. Hon älskade sitt jobb. Men fyra år senare åkte hon till jobbet med en ångestklump i bröstet. Hon blev utskälld för att ha pratat med arbetskamrater, uppger hon. Teamledaren hade alltid koll på henne. Om hon gick på toaletten. Om hon tog upp telefonen.  

– Det är skillnad på folk och folk. Den som säger ifrån blir särbehandlad. Ledningen vill ha tyst och följsam personal. Jag brukar säga att de är som en sekt. Det som sker innanför väggarna kommer aldrig ut, menar Cornelia Ingmarsson.  

Hr-chef hotar att ta bort förmån

Elsa och Cornelia har också känt sig motarbetade fackligt. Till exempel säger de att hr-chefen påstod att hon inte kände till ett protokoll som de bett om och säger att det skrevs före hennes tid. Men när de flera månader senare äntligen får dokumentet visar det sig att det är just den chefen som har skrivit under det.

Elsa Sjöholm och Cornelia Ingmarsson jobbade för Yves Rocher
Det blev en turbulent tid på Yves Rocher, tyckte Elsa Sjöholm och Cornelia Ingmarsson

Vid ett annat tillfälle, uppger de, blir hr-chefen så irriterad på Elsa och Cornelia när de frågar om dokument som de har rätt till, att hon hotar med att ta bort den ledighetsförmån som pappren beskriver.  

– Varje möte kändes som ett krig, säger Cornelia Ingmarsson. 

Elsa Sjöholm lägger till: 

–  Ledningen har använt lögner, särbehandling, kränkningar och hot för att få oss att lägga ner klubben. Vi är unga, 21 och 23 år, så de tror kanske att vi inte vet vad som gäller enligt kollektivavtalet och lagen. Men vi har motbevisat dem gång på gång. 

”Det är skillnad hur jag blir bemött”

Ombudsmännen som varit med klubbstyrelsen vid de större förhandlingarna upplever att Yves Rocher har betett sig ungefär som andra företag när de har deltagit.  

– Det finns grader i helvetet, och jag har inte haft några större bekymmer med Yves Rocher. Men jag är ju vit, hetero, medelålders man. När jag kommer så lyssnar folk. Det är stor skillnad i hur jag blir bemött jämfört med 22-åriga tjejer som har sitt första jobb, säger ombudsmannen Andreas Wahlgren på avdelning 6 i Helsingborg.  

Personalen sägs upp

Senvåren 2022 berättar ledningen att de vill säga upp personal på grund av arbetsbrist. De ger facket tre val:

Hyvla heltiderna till 80-procentstjänster, acceptera schemat som bryter mot kollektivavtalet och bara säga upp ett par personer, eller säga upp fyra fem personer och göra undantag i lagen om anställningsskydd, las. Men undantaget är olagligt.

De vill att Elsa ska sluta, trots att hon varit anställd längre än den övervakande teamledaren som Yves Rocher vill behålla.

Elsa och Cornelia säger nej till hyvling och schema som bryter mot kollektivavtalet. I stället kommer de med förslag på hur de kan säga upp så många som företaget vill utan att frångå turordningslistan, och förslag på andra erfarna kollegor som kan ta över teamledarrollen. Men företaget vägrar.  

När facket kallar till förhandling meddelar Yves Rocher plötsligt att tio personer ska sägas upp. Det innebär att tre av fem i fackklubben måste sluta, bland andra Elsa och Cornelia.  

Bemanningsföretag anlitas

Yves Rocher tar in ett bemanningsbolag för att klara arbetstopparna. De uppsagda ska få erbjudande om ny anställning via bemanningsföretaget, säger ledningen. De flesta får det, men Elsa och Cornelia hör aldrig av företaget.

Teamledaren får genom bemanningsbolaget samma roll som tidigare. Hen är den enda av de uppsagda som jobbar kvar i dag. 

– Trots allt så slutar det med att alla lagar och regler följs. Det hade inte blivit så utan oss. Vi hade kunnat skydda oss själva. Men vi ville göra det som var rätt, säger Elsa Sjöholm. 

Arbetsgivarens bild är annorlunda

Arbetsgivaren säger att de inte känner igen sig i det som Elsa och Cornelia beskriver. De tycker tvärtom att samarbetet fungerat bra med fackklubben och tycker inte att de har motarbetat eller särbehandlat förtroendevalda.  

– Att vi ökade uppsägningsantalet hade inte med de fackliga att göra. Vi har behövt säga upp fler efter det och säger upp all personal i butikerna när de stängs. Det är helt på grund av det ekonomiska läget, säger hr-chefen Anneth Dyberg. 

Efter att Elsa och Cornelia slutat tar de initiativ till ett feedbacksamtal. De vill förklara hur de haft det. Tidigare har de också haft möte om övervakningen, avstämningssamtal och samverkansmöten. 

– Om inte det är definitionen av att vi har mått dåligt så vet jag inte vad det är. Hela syftet med mötet var att öppna våra hjärtan och berätta hur vi mått och känt ända sedan vi startade klubben, säger Elsa Sjöholm. 

Anneth Dyberg har en annan bild. 

–  Under samtalet sa de att de trivdes jättebra hos oss som arbetsgivare och att de gärna ville stanna kvar. 

De har också känt sig övervakade. En teamledare har till exempel haft koll på vilka de pratat med och när de varit på toaletten. Hur kommer det sig? 

– Jag har jättesvårt att kommentera detta, dock är man ett team som jobbar väldigt nära varandra och det märks när någon lämnar. Vi har absolut ingen övervakning. Vi har en kultur där alla tar ansvar, säger Anneth Dyberg. 

Lättade över att ha slutat

I början känner sig Elsa och Cornelia besvikna, arga och frustrerade på företaget. Men i efterhand har de insett att det var bra för dem att komma därifrån.

Elsa och Cornelia är stolta över arbetet i fackklubben på Yves Rocher.

I dag är de kollegor igen, på ett annat lager. Här finns en stor, väletablerad fackklubb. De tycker att det är så stor skillnad på arbetsmiljön här jämfört med på Yves Rocher att de börjar skratta vid frågan.  

– Här är det inte konstigt att prata en stund med en kollega. Vi kan till och med skoja med cheferna, säger Cornelia Ingmarsson och Elsa Sjöholm fyller i: 

– Företaget vill att vi lockar hit våra tidigare kollegor från Yves Rocher, eftersom vi jobbar så bra. Vi är ju så hjärntvättade från Yves att vi inte vågar något annat. 

Elsa Sjöholm pluggar till jurist, och erfarenheterna från Yves Rocher har fått henne att inse att hon vill jobba med arbetsrätt i framtiden. De har också fått Cornelia Ingmarsson att fundera allvarligare på att studera till journalist. 

– Vi har fått upp ögonen för orättvisa. Att inte alla blir hörda. Vi vill få fram sanningen och att allt ska gå rätt till. 

Denna artikel och intervjuerna till den gjordes innan Yves Rocher meddelade att bolaget stänger alla butiker i Sverige. Bara lagret med e-handeln och postordern blir kvar.