I år är det 50 år sedan Sverige införde lagen om 40 timmars arbetsvecka. Sedan dess har arbetstiden inte sänkts.

Avtalsförhandlingarna i handeln har alltid handlat om att höja löner. Ändå är vi lågavlönade så det har inte blivit bättre på den punkten heller.

Jag läste en undersökning om arbetstidsförkortning på Kommunals område. Arbetstagarna jobbade färre timmar per vecka med samma lön som tidigare.

Detta kan öka arbetsgivarens kostnader men genererar samtidigt mer skattepengar och ökar välfärden i samhället.

80 procent är optimalt

Arbetsgivare i detaljhandeln påstår att 80 procent-kontrakt är det optimala för att kunna schemalägga personalen på bästa sätt. 

Så varför inte ha nuvarande 80 procent som heltidskontrakt? Naturligtvis med bibehållen heltidslön!

Arbetsgivare säger att deras kostnader har ökat så mycket att de måste hyvla anställdas arbetstid. Ändå har handelsföretag gjort stora vinster trots pandemiåren och inflationen.

Många orkar inte heltid

Många arbetstagare säger att de inte orkar jobba 100 procent i vår bransch. Varför? Den som lyckas få heltidskontrakt har ingen fritid kvar.

Hen hinner inte vara med familjen, kan inte ha några fritidsaktiviteter och har inte ordentlig återhämtningstid på grund av oändligt varierande scheman. Upp till tio dagar i sträck har arbetsgivaren möjlighet att schemalägga dig.

Tack och lov för dygnsvilan som är elva timmar! På den tiden ska du hinna laga mat, tvätta, städa, umgås med nära och kära, träna och sova. Och sedan börjar du glad och utvilad nästa arbetspass som är nio–tio timmar. Så heja 100 procent kontrakt i vår bransch!

Låg lön och omöjligt schema

Undersökningar har visat att butiksarbete inte lockar som förr. Arbetsgivare säger att det är svårt att hitta personal som vill stanna och utvecklas i arbetet. Varför är det så? 

Arbetsgivaren anställer dig och lovar guld och diamanter. I handen får du ett kontrakt med få timmar, låg lön och omöjligt schema.

Det är arbetsgivare som har fördärvat statusen på arbete i butik! Är vi inte värda något i deras ögon så är vi inte värda i andras ögon heller. 

Om arbetsgivarna vill höja statusen på sina arbetsplatser och få tillgång till bra arbetskraft måste de börja bjuda något också.

  • Vi måste kunna leva på vår lön.  
  • Skapa rimliga scheman.
  • Sänk heltidsmåttet!

Höj oss till samma nivå som andra branscher. Då blir det inte lika lockande att gå över till något annat arbete. Ge oss möjlighet att leva normalt liv med arbete som vi trivs med!