Ungefär 50 personer kommer bli av med sitt jobb på Yves Rocher i Sverige. De flesta jobbar på det nordiska huvudkontoret i Helsingborg. Drygt ett tiotal jobbar på lagret i samma stad.

Personalen fick reda på nedläggningen innan företaget skickade ut ett pressmeddelande till allmänheten.

– Alla reagerar olika när man får ett besked som det här. Men det finns alltid någon att prata med här om man behöver. Jag tycker att vi kollegor har ett bra stöd från varandra. Det hoppas jag att de andra tycker också, säger Ulrika Beijer som är ordförande för Handelsklubben på lagret.

Trots det tråkiga beskedet känns det okej att gå till jobbet tycker hon.

– Sedan är det klart att man har mycket tankar. Det kommer och går. Det tar lite tid att smälta allt. Vi trodde inte att den svenska verksamheten skulle läggas ner nu och inte så här snabbt, säger Ulrika Beijer.

Lagrets trotjänare sägs upp

Handelsklubben har tät kontakt med Handels avdelning 6 i Helsingborg inför de kommande förhandlingarna. Ombudsmannen Andreas Wahlgren hjälper klubben genom processen.

– Det har varit uppsägningar i företaget under en lång tid. Många av dem som är kvar på lagret har jobbat där i över 20 år. Det är klart att det här är tungt för dem, säger han.

Ombudsmannen har tät kontakt med handelsklubben på lagret inför kommande förhandlingar. I och med att flera jobbat så länge på lagret har de uppsägningstider på sex månader. Men innan förhandlingarna ägt rum går det inte att säga något om detaljer som längd på arbetsplikt och så vidare i företaget.

Det senaste året har varit skakigt på företaget. I höstas lade Yves Rocher ner alla sina butiker i Sverige. Tidigare anställda, fackligt aktiva på lagret har känt sig utsatta och särbehandlade av arbetsgivaren på grund av sitt engagemang.

Yves Rocher: Lokal verksamhet inte hållbart

Enligt Yves Rochers pressmeddelande beror nedläggningen i Norden på världsläget och förändrade kundbeteenden. Det franska företaget anser därmed att det inte längre är hållbart att driva lokal verksamhet på flera marknader. Verksamheten kommer avvecklas i ytterligare fyra europeiska länder.

De svenska kunderna kommer kunna fortsätta handla av företaget.

För klubbordföranden Ulrika Beijer som har jobbat på lagret sedan 1989, kommer det bli en omställning att inte längre träffa sina kollegor på Yves Rocher varje dag.

– Jag har nog inte tagit in den biten än. Jag är så van vid att ha dem omkring mig.