Sedan måndagsmorgonen strejkar nästan 25 000 arbetare i olika branscher i Norge. Detta eftersom arbetsgivarorganisationen NHO inte gått med på norska LO:s krav på löneökningar om minst fem procent.

1 100 av de som strejkar är medlemmar i Handel og kontor (HK), som är den norska motsvarigheten till svenska Handels. Facket har tagit ut medlemmar i strejk på arbetsplatser som nätmathandeln Oda och Ikea. Totalt strejkar 650 medlemmar på Ikeas två varuhus, planeringsstudio och kundtjänst i Oslo.

”Vi är förbannade över att behöva strejka”

Tormod Aarum har stått utanför Ikea Furuset i Oslo sedan klockan sex på måndagsmorgonen. Det var en kylig morgon, men nu värmer solen myllret av varselgula reflexvästar.

– Det är god stämning bland strejkarna. Vi är ju förbannade över att det ska behövas att vi strejkar. Det bästa hade varit om LO och NHO hade kommit överens. Men nu ska vi strejka tills vi får det vi önskar, säger Tormud Aarum.

Han har jobbat på textilavdelningen i 20 år och är sedan ett par år tillbaka klubbordförande för HK Ikea Furuset på heltid. Han håller kontakt med medlemmarna via mejl och möter upp dem när de kommer för att strejka utanför varuhuset. De kommer och går ungefär när deras arbetspass skulle ha varit. På så vis är det alltid en grupp på plats.

– Det är många som jag inte har sett förut – för det är så många avdelningar och skift på varuhuset.

Första strejken på Ikea i Norge

Han säger att det hade kunnat vara buttrare miner utanför Ikea i dag. Strejkbidraget är lägre än lönen. Men alla verkar vara överens om att en löneökning som ger ökad köpkraft är värd att strejka för.

– Särskilt med tanke på att det gått bra för företagen och att de högsta ledarna har unnat sig goda löneökningar. Då vill vi också ha en del av kakan, säger Tormod Aarum.

Det har inte varit strejk i Norge på flera tiotals år, och aldrig förr på Ikea i landet. Det är en så stor andel av de anställda på varuhuset som strejkar att det håller stängt.

– Det är märkligt att stå här utanför den blå boxen och ingen kund får gå in. Jag är egentligen inte så glad i att strejka, men nu behöver det göras. Jag hoppas att det sänder en signal om att vi tar detta på allvar, säger Tormod Aarum.

Fotnot: Torsdagen 20 april nådde parterna en överenskommelse. Läs mer här.

Storstrejken i Norge

Ungefär 23 000 medlemmar i norska LO och 1 500 medlemmar i YS strejkar sedan måndagsmorgonen sedan förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen NHO slutat i oenighet under helgen.

De norska fackförbunden kräver bland annat att lönerna ska öka med minst 5 procent, för att lönerna ska öka mer än priserna under år 2023.

NHO ska ha antytt en smärtgräns på 4,5 procent i löneökning.

LO har varslat om att ta ut ytterligare 15 500 medlemmar i strejk på fredag. Även YS varslar om att fler kommer strejka. Totalt varslas 40 357 medlemmar om strejk under veckan.

Handels og Kontor (norska Handels) är ett av LO-förbunden som tagit ut medlemmar i strejk. Under måndagen gick 1 100 HK-medlemmar i strejk. Det kan bli fler. 650 av dem jobbar på Ikea i Oslo.

Källa: https://frifagbevegelse.no/, Handel og Kontor