På torsdagen meddelade norska LO, YS och arbetsgivarorganisationen NHO att de nått en överenskommelse. Därmed började de nästan 25 000 norskar som strejkat sedan måndagen att jobba igen på fredagsmorgonen.

Norska LO och arbetsgivarorganisationen NHO har kommit överens om ett ramverk på 5,2 procent för de generella löneökningarna, samt en låglönesatsning.

Löneökningarna i Norge

  • Alla LO-medlemmar i Norge får 7,5 kronor mer i timmen, vilket blir 14 625 kronor per år.
  • De lågavlönade får tre eller fyra kronor till, beroende på om de har lokal förhandlingsrätt eller inte. Alltså 5 850 eller 7 800 kronor mer per år.
  • Löneökningarna gäller från dagen efter strejken avslutades, 21 april 2023.
  • En del avtalsområden kommer nu ha lokala löneförhandlingar. De kan ge ytterligare löneökningar.

Källa: FriFagbevegelse.

I Handels og Kontors (Handels motsvarighet i Norge) avtalsområde får de som jobbar i blomsteraffärer, guldsmeder och bagerier del av låglönesatsningen. De kommer få totalt 20 475 kronor mer per år.

Erfarna på norska Ikea får 28 000 kronor mer i årslön

Anställda på Clas Ohlsson, Felleskjøpets, Synsam, Oda och Ikea kan få ännu mer. Enligt deras avtal får de som jobbat i minst sex år ett lönetillägg. Det finns också ett slags gesällbrev för bland andra butiksanställda i Norge, fagbrev, som ger ytterligare ett lönetillägg. Dessa tillägg har nu förhandlats upp, och ger en löneökning på totalt 28 275 kronor per år, enligt HK-nytt. Därtill kommer lokala förhandlingar som kan öka lönerna ytterligare.

Fawsi Adem, regionleder på HK Öst, var med de strejkande medlemmarna på Ikea Furuset när de fick beskedet om att strejken var över.

– Folk blev glada och lättade. Medlemmarna har fått ett minne för livet. Vi har gått till kamp för det fackliga löftet. HK har dessutom fått många nya medlemmar under strejken. Den har gett en större förståelse för facket. Att vi samlats och tagit kampen tillsammans har gett positiva ringar på vattnet, säger Fawsi Adem till Handelsnytt.