Emily forever Av Maria Navarro Skaranger 

Den norska författaren Maria Navarro Skaranger är född 1994 och har fått flera litterära priser. ”Emily forever” är hennes tredje roman och den första på svenska.

Bild: Io Sivertsen

Alla blickar på Emily

Se på Emily, manar oss berättaren i ”Emily forever”. Se på den höggravida nittonåringen som dagdrömmer bakom kassaapparaten, som tvingas böja sig vid bakhyllan för att visa den sliskige kunden sockret. Se på den blivande unga mamman som övergetts av pojkvännen. Pablo, han som bara måste reda upp några affärer och sedan slutar svara i telefon. Vem ser Emily?

Vi får se Emily genom barnmorskans blick, genom poliskvinnan som förhör henne om Pablo, mamman som försöker stötta. Butikschefen som vill skydda men tycker Emily är för snäll mot kunder som vill reklamera. Och grannen, han som i smyg städar trappuppgången åt henne och en dag väntar utanför butiken. 

Hur ser Emily på sig själv? Hur ser hon på framtiden för sig och sitt barn?

Berättaren i den korta romanen intar det ena perspektivet efter det andra, både närgånget och distanserat. Bilden som framträder är inte knivskarp. Men vi får öva oss att se.

Kassa 19 Av Claire Louise Bennet

Den engelska författaren Claire-Louise Bennett är bosatt i Irland. Hon debuterade 2015 med ”Damm” som gjort internationell succé. ”Kassa 19” är hennes andra roman.

Bild: Mark Walsh

Sprudlande fantasifullt om läshunger

Huvudpersonen i ”Kassa 19” berättar själv. Ordrikt och vindlande väller berättelser fram i ändlösa meningar som spolar oss genom ett läs- och skrivliv från boksvulten barndom till akademiska studier och textförståelse som visserligen är mognare men fortfarande sprudlande fantasifull och den där nittonde kassan i stormarknaden där huvudpersonen jobbar alla timmar djävulen kan erbjuda, dit hittar alltid en storväxt kund med vita lockar, och trots att de aldrig säger något till varandra utöver var det bra så vill du ha kvittot lyckas han på något sätt se rakt in i hennes avvikande fantasiers allt snabbare rotationer för han ger henne en bok av Nietzsche, och hon läser och läser och läser men hur lever hon och vilka pojkvänner har hon och är det som Dale säger att hon drar till sig fel sorts män och är hennes besatthet av böcker en flykt från verkligheten eller ett riktigt liv? Läs själv. Och tänk.