– Det här innebär ett ordentligt lönelyft för många av de anställda som har haft ganska taskiga villkor tidigare. Det blir en stor skillnad, säger Daniel Andersson, förste ombudsman på Handels Dalarna.

Plötsligt blev det snabba ryck. Sedan den 1 april har Handels drivit på för att de anställda på livsmedelsbutiken Orienta i Tjärna Ängar i Borlänge ska få kollektivavtal och därmed villkor och förmåner som är vanliga på den svenska arbetsmarknaden.

Tröga förhandlingar ledde till strejkvarsel

Förhandlingarna gick dock trögt. På måndagen den 8 maj varslade Handels därför om strejk för de cirka 15 anställda på lagret och varumottagningen om inte företaget tecknade ett kollektivavtal senast den 19 maj klockan 07.00.

Men redan dagen efter, tisdagen den 9 maj, stod det klart att Orienta går med i arbetsgivarföreningen Svensk Handel och tecknar kollektivavtal. Det innebär att de anställda i butiken i Tjärna Ängar får det så kallade detaljhandelsavtalet.

”Vi har fått mycket stöd”

En skön facklig seger, konstaterar Daniel Andersson:

– Vi har fått starkt stöd från Handelsavdelningar runt om i landet och från andra LO-förbund i Dalarna som lovade att ställa upp som strejkvakter. Det trycket har arbetsgivarna känt av och det visar vad den fackliga rörelsen kan åstadkomma när vi håller ihop, säger han.

I och med att företaget tecknat kollektivavtal upphävs Handels strejkvarsel.

– Nu har vi fått ett avtal och det känns skönt både för vår del och för medlemmarnas del att det inte behöver bli någon strejk, säger Daniel Andersson.

Kollektivavtalet träder i kraft från den 1 februari i år. Det betyder att löner och villkor gäller retroaktivt.