Smällarna som hörs genom den öppna balkongdörren får Sebastian Kallander att rycka till: pistolskott. I centrum. Där är ju Alex!

Han kastar sig ut ur lägenheten och rusar mot Sätra centrums västra entré – den som vetter mot skolan och fotbollsplanen där Sebastians trettonårige son hänger med sina kompisar.

Inte igen, hinner han tänka medan han springer de 150 meterna. Det grova våldet i 60-talsförorten har eskalerat sedan ordningsvakten Sebastian Kallander för sju år sedan anställdes av Ica-butiken i syfte att få bukt med busliv, snatterier och knarkgömmor i fruktdisken.

Fyra mord och minst ett mordförsök med skjutvapen har skett i Sätra centrum och husen intill.

Sebastian Kallander, Skottlossning, sätra
Sebastian Kallander

Ung man med blödande sår

Det femte mordet är på väg att fullbordas när Sebastian kommer fram till centrum. Alex och kompisarna – alla barn verkar oskadda – pekar mot entrén. Flera skriker. Innanför dörrarna ligger en ung man med blödande sår.

Två ordningsvakter och en kvinna som tränade på gymmet intill ger första hjälpen. Sebastian Kallander kastar sig ner för att hjälpa till.

Hur många sår har han?

Han håller mannens ben högt, medan de övriga lättar på hans kläder för att hitta alla skottskador. Hur många sår har han? Den skjutnes blick är glasartad. När hans puls försvinner ger de hjärtkompressioner. 

Efter en evighet landar ambulanshelikoptern. Vårdpersonal tar vid. Sebastian lyfter blicken och får syn på Alex. Sonen och flera andra barn har sett allt.

Pistolskott inne i Sätra centrum

Sebastian Kallanders kollegor i Icabutiken tjugo meter längre in i centrumet har inte sett blodet och den döende 21-årigen. Men de hörde pistolskotten som mördaren sköt inne i gallerian när han jagade sitt offer utanför Ica, mitt bland centrumbesökarna och rätt genom kiosken på andra sidan gången.

Skador i väggen inne i gallerian kommer enligt Sebastian Kallander från pistolskott som mördaren avlossade.

Skräckslagna människor flydde in i Ica-butiken. Butiksanställde Martin Blomberg visade dem in på butikslagret. 

Martin Blomberg tog skydd på lagret tillsammans med kunder när mördaren sköt sitt offer inne i gallerian.

– Jag sa till min chef som satt och åt. Han stängde butiken och ringde polisen. Sen väntade vi på lagret. Stämningen var orolig, barn grät. Efter 20 minuter kom polisen och sa att faran var över. Vi släppte ut kunderna genom personalingången, berättar Martin Blomberg efteråt.

Arbetsgivaren har stöttat de anställda

Dödsskjutningen i Sätra i sydvästra Stockholm ägde rum vid 19-tiden den 7 augusti. Dagen därpå besöktes butiken av Handels ombudsman Carolina Nilsson.

Hon konstaterade att arbetsgivaren gjorde allt han kunde för att stötta sina anställda. Martin Blomberg tackade nej till erbjudande om samtalsstöd, men han är berörd av händelsen.

– Det är första gången en skjutning sker så nära mig. Obehagligt att våldet har blivit så vardagligt. Många kunder vill prata om det, säger han.

Mordet har satt djupa spår

Hos Sebastian Kallander, som med blodiga händer försökte få med sig sin son genom polisavspärrningarna bort från mordplatsen, har händelsen satt djupare spår.

I tre veckor var han sjukskriven. Både han och sonen har fått samtalsstöd för att bearbeta traumat.

Polis på plats i Sätra i sydvästra Stockholm efter larm om skottlossning 7 augusti. En person dödades inne i gallerian. Foto: Robin Bäckman / TT

Länge har Sebastian Kallander kämpat för att öka tryggheten i Sätra. Dels i Ica-butiken, där han under tre år var förordnad som ordningsvakt och än i dag håller ordning som kraftfull och respekterad butiksanställd.

Dels i form av medborgarförslag och annan påverkan för att få fler ordningsvakter och effektivare kameraövervakning till den utsatta stadsdelen. Just nu känns det som en gräns har passerats.

– Jag vill flytta härifrån.

Omslaget till Handelsnytt nr 6 återger sms- och chattmeddelanden till och från butiksanställda vid skjutningarna på Emporia (augusti 2022) och Sätra centrum (augusti 2023).

Gängvåld och terrorhot ny vardag för handeln

Förra året dödades 62 människor i skjutningar i Sverige. Våldsvågen har fortsatt i år med upptrappade gängkonflikter. Upprepade gånger har dödsskjutningar skett i nära anslutning till handelns arbetsplatser.

Den 17 augusti höjde Säkerhetspolisen dessutom nivån för terrorhot till fyra på den femgradiga skalan. Enligt Säpo är Sverige nu ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism. Platser där många människor samlas är särskilt utsatta, däribland köpcentrum och shoppingstråk. Ett skrämmande minne är terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.