Senast den så kallade svenska modellen stod på spel var under Toys R Us-strejken på 1990-talet. Det amerikanska leksaksbolaget öppnade tre butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Veronika Alneborn Ödmark jobbade då på Toys R Us och är i dag ombudsman på Handels avdelning i Sundsvall. Hon ser många likheter mellan de båda strejkerna trots att det är tre decennier sedan.

– Då var det också ett stort multinationellt bolag som var ute efter att pröva den svenska modellen. Jag känner igen den kaxiga attityden att ”vi kommer aldrig skriva på ett avtal”. Men det gjorde de ju till slut.

Efter att kollektivavtalsförhandlingar mellan företaget och Handels brutit samman varslade facket om strejk. Sju andra LO-förbund gick in med sympatiåtgärder. Bland annat stoppade Transport leveranser, Seko posten och Kommunal sophämtningen.

Finansförbundet slutade utföra banktransaktioner

Efter ett tag gick även TCO-förbundet Finansförbundet med i blockaden och slutade utföra banktransaktioner.

Efter tre månader av strejk och blockader skrev Toys R Us på ett kollektivavtal.

1995 var Veronika Alneborn Ödmark anställd på Toys R Us. I dag är hon ombudsman på Handels.

Ulf Kristersson kallade strejken maffiametoder

Veronika Alneborn Ödmark säger att det även då kom en del kritik från högerpolitiker om sympatiåtgärderna.

Till exempel när Ulf Kristersson, nu statsminister, då Ungmoderat, kallade strejken för maffiametoder och Handels dåvarande ordförande Kenth Pettersson för ”adrenalinstinn fackföreningsledare”.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Den svenska modellen innebär att arbetsgivare och fack tillsammans förhandlar fram löner och villkor på arbetsmarknaden och att staten inte beslutar om till exempel minimilöner som i många andra länder.

– Det är klart att ett stort internationellt företag har satt sig in i hur det fungerar i Sverige när de ska etablera sig. Det verkar snarare ligga i tiden att se hur mycket man kan tänja på den svenska modellen. Men majoriteten av folk stod på vår sida och IF Metall har ju också stort stöd i Teslastrejken, säger Veronika Alneborn Ödmark.

Tufft som anställd att strejka

När hon själv var med och frontade strejken betydde stödet i sympatiåtgärderna mycket.

– Det var tufft att stå där. Till dem som strejkar idag vill jag säga; ge inte upp, fortsätt kämpa på hur lång tid det än tar! För oss tog det tre månader. Jag tror och hoppas att de kommer att få ge sig även denna gång.