Det är inte första gången som det stormar runt Teknikmagasinet.

Efter konkursen 2020 har bolaget bytt ägare flera gånger. Så sent som i mars 2022 tog det norska företaget Release över.

Många som jobbar i Teknikmagasinets butiker har varit med om både konkurs och flera ägarbyten tidigare. 

– Jag vet inte hur många ägare vi haft sedan jag började 2019. Men särskilt det sista ägarbytet blev jobbigt. Det har inte känts som att de haft koll på vad som funkar eller vad kunderna vill ha. Känslan har varit att det bara var en tidsfråga till nästa konkurs, säger en anställd i en av företagets butiker i Stockholm.

Inriktningen mot mobilreparationer och försäljning av begagnade mobiler blev inte någon succé. Den 4 januari lämnade ägarna in ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt. 

”En ledsen dag för oss alla”

– Vi har jobbat hårt för att undvika det här scenariot. Dessvärre har svåra marknadsvillkor gjort att det inte längre var möjligt att fortsätta. Det är en ledsen dag för oss alla. Vårt fokus nu är först och främst att ta hand om de anställda, skriver vd André Sjåsæt i ett mejl till Handelsnytt.

För de runt 220 medarbetarna på Teknikmagasinet innebär konkursen till att börja med att de ska fortsätta att gå till jobbet som vanligt. 

– Nu är det konkursförvaltaren som har tagit över rollen som arbetsgivare. Så länge inte den säger att butiken är stängd och att du får gå hem så ska du jobba som vanligt. Annars kan du få problem med lönegarantin som anställda har rätt till vid en konkurs, säger Cecilia Creutz, central ombudsman på Handels. 

Lönegaranti som vanlig lön

Lönen man får via den statliga lönegarantin är den samma som den vanliga lönen.

Den gäller från tre månader före konkursen, om lönen inte utbetalats då, och sedan under uppsägningstiden.

Men det finns begränsningar i både tid och belopp på hur länge och mycket man kan få via lönegarantin, förklarar Cecilia Creutz på Handels. 

Lönegarantin ska också täcka uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd. 

– Ofta blir man uppsagd ganska snart efter konkursen. Men man kan också få jobba under uppsägningstiden ifall butiken håller öppet. 

Viktigt hålla koll på lönespecifikationen

Cecilia Creutz på Handels uppmanar de som jobbar på Teknikmagasinet att noga kolla vilken uppsägningstid de har och att ha koll på sina lönespecifikationer.

Om de ligger i ett digitalt system ska man skriva ut dem, för att till exempel kunna visa inarbetade semesterdagar. 

– Och så är det viktigt att begära ett arbetsgivarintyg så snart som möjligt. Fram till konkursdatumet är det arbetsgivaren som är skyldig att ge de som jobbat ett intyg. Ibland kan det bli jättekrångligt, om inte arbetsgivaren känner något ansvar längre efter konkursen. 

Anställda ska gå till Arbetsförmedlingen

Arbetsgivarintyget behövs för att visa att man jobbat när det är dags att söka a-kassa.

Den som jobbar på ett företag som går i konkurs ska också se till att snarast anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. 

Konkursförvaltaren Karl Björlin skriver att Teknikmagasinet kommer att ha butikerna öppna för konkursutförsäljning, som längst till den 4 februari.

Samtidigt letar man efter nya ägare som vill driva verksamheten vidare. 

– Jag hoppas att det kommer en ny ägare. Det skulle vara skönt att få fortsätta jobba här, men egentligen vågar jag inte tro på att det blir så. Best case scenario skulle vara att vi blir uppköpta och att jag får en ny tjänst, säger en av de anställda på Teknikmagasinet i Stockholm.