När Teknikmagasinet försattes i konkurs precis efter nyår stod det snart klart att 35 butiker stänger och 220 anställda blir av med jobbet. Ingen ny ägare har velat driva verksamheten vidare. 

Nu ser det ut som att fler butiker följer i Teknikmagasinets spår, om trenden från 2023 håller i sig.

Årets första månad blev mörk – med fler konkurser i handeln än januari förra året, visar statistik från bland andra kreditupplysningsföretaget UC.

Branschsiffror visar också att både Black week och julhandeln gick sämre än vad många handlare hoppats på. I förlängningen kan det orsaka fler konkurser.

Butikskonkurserna ökade med 28 procent

Även den officiella statistiken visar att konkurserna ökade i samtliga branscher under 2023, jämfört med 2022. Allra mest ökade de inom byggindustrin. Där var konkurserna över 36 procent fler än året innan. 

Inom handeln ökade konkurserna från 736 till 945 företag. Det innebär en ökning på ungefär 28 procent.

Drygt 1 500 anställda jobbade i företagen som fick kasta in handduken, och blev i och med det av med jobbet. Det är 21 procent fler, jämfört med år 2022. 

Siffrorna är mörka, men på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, hade man trott att handeln skulle ha drabbats ännu hårdare. 

– Vi är förvånade att vi inte har sett fler konkurser, med tanke på det oerhört tuffa läget i branschen som många företag brottas med, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. 

Handlare ser dystert på framtiden

Varje månad gör Svensk Handel en undersökning, Handelsbarometern, där organisationens medlemmar talar om hur de ser på den kommande försäljningen.

De senaste 20 månaderna har den visat att handlarna ser dystert på framtiden – även om det i den senaste barometern tycks se något ljusare ut, enligt Maria Mikkonen på Svensk Handel. 

Stefan Carlén, som är chefsekonom på fackförbundet Handels, tycker inte att det finns någon större anledning till oro om man är handelsanställd.

Trots att det finns tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

– Summa summarum så är det klart att vi går in i en sämre period. Men ökningen av konkurser och varsel som vi nu ser är från mycket låga nivåer, det får vi inte glömma bort. Jag tycker att arbetsgivarna ropar på vargen hela tiden, det blir inte så trovärdigt, säger Stefan Carlén på Handels. 

Undviker att säga upp personal

Samtidigt har det aldrig varit så många anställda inom handeln som nu, menar Stefan Carlén och hänvisar till sysselsättningsstatistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Och det trots att både konkurserna och antalet varsel ökade under hösten.

– I normalfallet undviker företagen att säga upp personal in i det längsta. De vet att det kostar mycket när det vänder och de behöver anställa igen. 

Maria Mikkonen på Svensk Handel delar den bilden. 

– Ja, det absolut sista man vill är att säga upp sina anställda. Många av våra medlemsföretag gör verkligen allt för att undvika det. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv, där 25 procent av handlarna uppger att de har mer personal än nödvändigt. Man vill verkligen behålla sin personal. Men det är klart att det är ett tufft läge, säger hon.  

Hjälp finns om jobbet går i konkurs

För butiksanställda kan det kännas skakigt och oroligt att läsa konkurs- och varselstatistik.

Men det finns hjälp att få, även om företaget skulle gå i konkurs. Exempelvis genom ersättning från den statliga lönegarantin.

Så blev det för de som jobbade på Teknikmagasinet. 

– Vi har fått hyfsat bra information, och vet att vi får pengar från lönegarantin. Men det är tufft ändå, jag vill inte behöva söka nytt jobb. Det kanske blir att jag testar något annat än butiksjobb nu, säger en anställd i en av Teknikmagasinets butiker. 

”Skaffa trygghet genom fack och a-kassa”

Stefan Carlén på Handels har ytterligare ett råd till den som är orolig för läget i butiksbranschen. 

– Grundtipset är också att man ska se till att man skaffar sig den trygghet man kan genom att vara med i både facket och a-kassan. Det är en bra grund, säger Stefan Carlén på Handels.  

Fakta: Så många företag gick i konkurs

Samtliga företag 2023: 8 868

Samtliga företag 2022: 6 849

Detaljhandeln 2023: 945

Detaljhandel 2022: 736

Källa: Tillväxtanalys, Sveriges officiella statistik över konkurser.

Fakta: Så många anställda drabbades

Samtliga företag 2023: 20 712

Samtliga företag 2022: 16 159

Detaljhandeln 2023: 1 537

Detaljhandeln 2022: 1 266

Källa: Tillväxtanalys, Sveriges officiella statistik över konkurser.