Falu tingsrätt dömer den 64-årige ägaren till lågprisvaruhuset Fabriken i Sågmyra på över tio åtalspunkter.

Mannen fälls för ett fall av grovt sexuellt övergrepp, ett försökt till grovt sexuellt övergrepp och 13 fall av sexuellt ofredande mot fyra anställda kvinnor.

Det allvarligaste brottet är en händelse på en personalfest i augusti förra året. Mannen ska då inne på en toalett ha tryckt upp en av kvinnorna mot väggen och rört henne innanför trosorna. Detta bedömer domstolen som grovt sexuellt övergrepp.

I en lång rad andra fall har mannen rört vid kvinnorna på kränkande sätt både på jobbet i varuhuset och vid personalfesten.

Yrkat på grova brott

Åklagaren hade yrkat att flera av de sexuella ofredandena skulle bedömas som grova mot bakgrund av att mannen varit kvinnornas chef och att händelserna skett på jobbet och på en jobbrelaterad fest. Tingsrätten köper inte det resonemanget fullt ut.

”Att alltid bedöma sexuella gärningar som särskilt hänsynslösa, enbart på grund av att de skett på arbetsplatser eller begåtts av chefer mot anställda är att gå för långt. Det måste krävas mer än så och några sådana krav har inte tillräckligt uppnåtts beträffande gärningarna”, skriver tingsrätten i domen. Därför bedöms inget brott som grovt, utom övergreppet på toaletten.

Kvinnan som utsattes för det grova övergreppet tilldöms drygt 200 000 kronor i skadestånd. Sammanlagt ska mannen betala 460 000 kronor i skadestånd till de fyra kvinnorna.

Nöjd och besviken

Åklagaren Jenny Granqvist säger till Handelsnytt att hon är nöjd med att tingsrätten har fällt mannen på de flesta åtalspunkter. Men hon är besviken på att domstolen inte betraktat de sexuella ofredanena som grova brott.

– Kvinnorna har varit i en beroendeställning i förhållande till sin chef. Att de alla har varit provanställda innebär att de varit extra utsatta. Mycket lutar därför åt att jag överklagar domen till hovrätten, säger Jenny Granqvist.

Handels: ”Skönt för kvinnorna”

Handels ombudsman i Dalarna, Daniel Andersson, har hjälpt två av kvinnorna att polisanmäla varuhusägaren. Daniel Andersson välkomnar att domstolen dömer mannen till fängelse.

– Det innebär att han inte kommer att vistas i sin verksamhet. Det är skönt för kvinnorna som lidit alla helvetes kval sedan midsommar, säger Daniel Andersson, som dock räknar med att domen kommer att överklagas.

Advokaten: ”Vinner viss framgång”

Den dömde handlarens advokat Anders Ericson säger att domen inte blev vad de hoppats på.

– Vår förhoppning var att han skulle bli helt frikänd. Men vi vinner ändå viss framgång, eftersom åklagaren hade yrkat på tre års fängelse och nu blev domen på ett och ett halvt år.

– Min klients inställning är att han är helt oskyldig, att inte något av det han var åtalad för har hänt. Så det här handlar om bevisvärderingen. Vi kommer med stor sannolikhet att överklaga domen till hovrätten, säger Anders Ericson.