Under söndagsförmiddagen rasade taket in på Intersports butik i Lillänge köpcentrum i Östersund. Enligt Aftonbladet fördes tre personer till sjukhus med lindriga skador. 

Varken Handels i Östersund eller ansvarig åklagare vet om de skadade är butiksanställda.

Men enligt Beatrice Ekelund, tillförordnad förste ombudsman på Handels avdelning 27 i området, håller tio butiker stängt.

Lillänge köpcentrum består av en utomhuslänga av butiker. 

– Det är många medlemmar som på ett eller annat sätt är berörda, säger hon till Arbetet.

Handels ska mejla medlemmar

Under dagen ska Handels skicka ut ett mejl till alla lokala medlemmar för att informera om situationen.

De har också haft fackliga på plats utanför butikerna för att fånga upp eventuell oro, men dit kom ingen butiksanställd. Ännu finns ingen prognos för när butikerna kommer öppna igen.

– Det kan vara både att man känner oro över vad som kunde ha hänt och oro över vad händer nu när butiken inte kan vara öppen. Vad händer med min lön? Eller om jag blir omplacerad till en annan butik? säger Beatrice Ekelund.

Utreds som arbetsmiljöbrott

Händelsen utreds som misstänkt arbetsmiljöbrott.

Enligt kammaråklagare Stig Andersson på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beror det på att det fanns butikspersonal i lokalen.

Han är också osäker på om någon butiksanställd skadats. 

– Vi har mer erfarenhet av att utreda den här typen av olyckor, därför börjar vi i den här änden, säger Stig Andersson som tillägger att ärendet kan flyttas från arbetsmiljöbrott till andra åklagare om det visar sig mer lämpligt.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet som tillsammans med Handelsnytt och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.