Spring Femman

Running for Beethoven

Datum: 15 juni.
Distans: 5 km. (Även 2,5 eller 7,5)
Plats: Ytterjärna, Södertälje.

Knata en halvmil samtidigt som en symfoniorkester spelar Beethovens femte symfoni. Högtalare runt banan direktsänder den ödesmättade musiken och Beethoven själv syns bland löparna. Hinner du i mål innan finalen klingat ut? Det tar cirka 33 minuter. En klassisk konsert (sittande!) ingår efter loppet.

Träna till: Beethovens femma, såklart. 

Spåra Taube

Taubeloppet
Datum: 24 augusti.
Distans: 21, 10 eller 5 km.
Plats: Flatön, Orust.

I Evert Taubes fotspår löper du längs omsjungna stränder och ängar. Halvmaran går över ”Huldas Karins” Stättebacken, förbi Flinks handelsbod från ”Maj på Malö” och stranden där Johanssons tjur jagade skalden i sjön i ”Vals på Ängön”. Efter loppet blir det mat och musik i Taubes anda.

Träna till: ”Ballader i Bohuslän”.

Ge järnet

Blodomloppet

Datum: 13 maj–9 september.
Distans: 5 eller 10 km.
Plats: 24 orter från Umeå till Malmö.

Motionsloppet arrangeras landet runt för att uppmärksamma vikten av blodgivning. Loppets eget soundtrack ”Den räddade spellistan” innehåller låtar som finns tack vare blodgivare. Av artister som fått blod i samband med en operation eller svår olycka, som Selena Gomez och Gloria Estefan.

Träna till: ”Den räddade spellistan”.

Korsa Skåne

Trans Scania

Datum: 9–11 augusti.
Distans: 246 km.
Plats: Bjärred–Haväng–Lund.

Fnyser du åt halvmaror? Då är kanske ultralöpning din melodi. Ett av de tuffare ultraloppen går tvärs över Skåne från väst till öst – och tillbaka igen. Om du springer de 25 milen lika fort som förra årets segrare – 32 timmar – hinner du lyssna nästan tre gånger på spellistan med sånger om Skåne.

Träna till: ”Skåne”. Elva timmars musik om vårt sydligaste landskap.