Sedan 27 oktober 2023 är det konflikt mellan facket IF Metall och elbilstillverkaren Tesla. IF Metall strejkar vid Teslas svenska verkstäder, och en rad andra fackförbund stöttar med sympatiåtgärder.

En del av Teslas företagsidé är att inte teckna avtal med fackliga organisationer. Detta utmanar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Det som sker i och med denna konflikt är helt unikt i svensk nutidshistoria, då företaget organiserar strejkbryteri och hittills kunnat runda fackliga stridsåtgärder.

Vi promenerar och pratar

Sedan 30 oktober promenerar vi därför varje måndag utanför Tesla i Upplands Väsby, där Teslas svenska dotterbolag har sitt huvudkontor.

Företaget försöker avvisa oss ifrån platsen, men vi vägrar och åberopar rätten att fritt röra oss i samhället.

I omgångar har Tesla haft vakter på plats och kallat polis till platsen, anmält oss för ofredande, men vi promenerar och pratar med kunder och strejkbrytare varje måndag.

Vi som promenerar är eller har varit aktiva inom fackföreningsrörelsen.

Unik konflikt

Skälet är det helt unika i Teslakonflikten. I början av förra århundradet var Sverige ett land med mängder av strejker och organiserat strejkbryteri var mycket vanligt.

Men efter Saltsjöbadsavtalet 1938 skulle det bli slut med dessa uppslitande konflikter och stridigheter skulle lösas i förhandling och med större respekt.

Vi ska komma ihåg att stridigheter på arbetsmarknaden då kunde vara blodiga historier med skjutna arbetare, sprängdåd och misshandlade strejkbrytare.

Det trodde vi var en tid vi lämnat bakom oss, men nu är vi åter i en situation där arbetsköparna organiserar strejkbrytare och vägrar en förhandlingslösning. Nu utmanas allt av Tesla!

Inte bara lön

Vi måste förstå att ett kollektivavtal inte enbart är lön och anställningsvillkor, även om det är nog så viktigt.

Det är spelregler på svensk arbetsmarknad, och regler ska gälla lika för alla förtag. Kollektivavtalen är en avgörande del av det vi kallar den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Ska den leva kvar, så måste det finnas en respekt, hos dig, men också hos excentriska miljardärer.

Därför kommer vi att fortsätta protestera utanför Tesla i Upplands Väsby ända tills de skriver under på de regler vi har i Sverige. Vi behöver vara så många som möjligt som säger ifrån. Kom och gå med oss!