Kvinna i butik.
Dilfiraz Ayaxz, 29 år Butiksmedarbetare Sabis i Fältöversten, Stockholm

– Snäll och bra på att ge feedback, återkopplingen är jätteviktig. Chefen ska förklara för medarbetarna vad som ska göras och hur. Jag har bara jobbat här i två veckor om min chef har varit väldigt tydlig med vad som förväntas av mig. Hittills har allt flutit på jättebra.

Hur skulle du själv vara som chef?
– Jag skulle se till att alla på arbetsplatsen känner sig sedda och uppskattade. Då tror jag att man gör ett bättre jobb.

Bild: Niklas Lindstedt

Kvinna i butik.
Tina Holmberg, 59 år Butikssäljare, Akademibokhandeln i Fältöversten, Stockholm

– Rak och tydligt. Jag vill också att chefen ska vara snäll. Det kanske låter lite töntigt, men det är viktigt, jag har varit på arbetsplatser där chefen fick folk att må dåligt. En bra chef ska också lyssna på personalen. Om en medarbetare påtalar att något inte funkar gäller det att vara prestigelös och verkligen lyssna på de synpunkter som kommer fram.

Skulle du själv vilja vara chef?
– Nä, spontant är det inget som lockar. Att bli chef har aldrig varit något som jag har drömt om. Det verkar svårt att få alla i personalgruppen att trivas och känna sig sedda.

Bild: Niklas Lindstedt

Man i butik.
Tor Bergkvist, 25 år Butikssäljare, Clas Ohlson i Gallerian, Stockholm

– En chef ska vara bra på att lyssna och fördela arbetsuppgifter och arbetsbelastning på ett bra sätt. Då blir medarbetarna nöjda och får varken för mycket eller för lite att göra. Lagom är bäst.

Har du haft någon riktigt dålig chef?
– Ja, men det var inte inom handeln. Jag jobbade på en liten elfirma där chefen var dålig på att lyssna och verkade inte riktigt begripa sig på medarbetarna. Kommunikationen här på Clas Ohlsson är betydligt bättre.

Bild: Niklas Lindstedt

Kvinna i butik
Julia Conrah, 40 år Medarbetare, Ikea i Gallerian, Stockholm

– Jag vill gärna att min chef är rättvis och vågar stå för sina beslut. Inte vinglar fram och tillbaka. Viktigt är också att chefen är kontaktbar och öppen för samtal. Som medarbetare ska man kunna vara öppen och ärlig utan att det får negativa konsekvenser.

Hur viktig är chefen för att arbetsplatsen ska fungera?
– Otroligt viktig. Chefen utgör länken mellan organisationsledningen och oss på golvet. Här på Ikea har vi en god relation med cheferna skull jag säga. Vi har en bra dialog om hur vi kan och vill lägga upp vårt arbete.

Bild: Niklas Lindstedt