Sedan i slutet av juli har en arbetslös medlem i snitt fått vänta i sju veckor på att få sina pengar utbetalda från Handels a-kassa, efter att hen har ansökt om ersättning.

Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.  

Bland samtliga 24 stycken a-kassor har bara Kommunals haft längre snittväntetid med sina åtta veckor. 

– Arbetslösheten är högre i år än tidigare vilket gör att vi har drygt 1 000 fler som får ersättning från oss varje månad i år, i jämförelse med 2022 och 2023, säger kassaföreståndare Pernilla Nilsson.

Längst väntetider av alla

Under augustiveckorna 32 och 34 stack Handels a-kassa ut än mer. Då hamnade man i topp av samtliga a-kassor med åtta veckors väntetid och gick därmed om Kommunals, som hade en tillfällig nedgång.

Vanligtvis går antalet ärenden ner på senvåren, säger Pernilla Nilsson.

Läget brukar hålla i sig över hela sommaren eftersom en hel del arbetslösa inom Handels branscher då får sommarvikariat eller säsongsjobb. 

– Men i år har vi inte sett någon nedgång i ansökningar om ersättning. Det har lett till att vi inte kunde arbeta ner lika mycket som vi brukar inför semesterperioderna. Dessutom har det varit ett stort och oförändrat inflöde av ärenden även under själva semestrarna, säger Pernilla Nilsson.

Halverad arbetsstyrka

Jessica Andersson arbetar som handläggare på a-kassan och är ordförande i arbetsplatsklubben. Hon bekräftar Pernilla Nilssons bild.

Hon och hennes kollegor var dock inställda på att de ganska snabbt skulle komma i fas efter semestrarna, som på a-kassan är uppdelad i två perioder: från mitten av juni till mitten av augusti 

– Under de veckorna är vi bara halva styrkan på plats. Trycket har varit så stort att det har tagit oss ända tills nu innan vi börjar komma i kapp och se en nedgång i väntetiderna.

Det går att se även i Iaf:s statistik. Först i vecka 38, den näst sista veckan i september, började väntetiderna gå ner. De landade då på fem veckor.

Luttrade anställda

Även om antalet ärenden har varit ovanligt stort har klubbordförande Jessica Andersson inte fått in några signaler på ökad stress eller arbetsbörda från medlemmarna på arbetsplatsen.

Inte heller har hon hört att kollegorna upplever att de får hantera fler frustrerande sökande som är arga på grund av att utbetalningarna dröjer.

– Vi som jobbar här är ganska luttrade, särskilt efter pandemin, säger hon.

Rekryterar och fortbildar

Pernilla Nilsson berättar att a-kassan möter det ökade trycket genom att bland annat nyrekrytera.

Man håller även på att internutbilda runt 20 personer från serviceenheten, de som vanligtvis svarar i telefon och på mejl. 

– Vi fortbildar dem så att de även ska kunna handlägga ärenden. Men vi brukar säga att det normalt tar omkring ett år innan man är fullärd, kan agera självständigt och både handlägga samt ta beslut. 

Trots de långa väntetider visar a-kassans egna mätningar att medlemmarna över lag är nöjda.

I snitt hanterar a-kassan runt 5 700 telefonsamtal i veckan samt åtskilliga mejl och meddelanden via Mina sidor. Alla som är i kontakt erbjuds rutinmässigt att fylla i en kort utvärdering.  

Nöjda medlemmar

I juli svarade 88,7 procent att de var nöjda med bemötandet.

I augusti, trots den ovanligt långa väntetiden, var svaren än mer positiva och hamnade på 90,2 procent.

– Jag tror att medlemmarna märker att vi gör vad vi kan. Dessutom har vi en lokal överenskommelse med arbetsgivaren om att de av oss som vill får jobba på distans på hundraprocent. Det uppskattas av många i vardagspusslet och påverkar även arbetet vi utför positivt, säger Jessica Andersson.

Genomsnittlig väntetid på utbetalning från Handels a-kassa:

  • Vecka 38: 5 veckor
  • Vecka 37: 7 veckor
  • Vecka 36: 7 veckor
  • Vecka 35: 7 veckor
  • Vecka 34: 8 veckor
  • Vecka 33: 7 veckor
  • Vecka 32: 8 veckor
  • Vecka 31: 7 veckor
  • Vecka 30: 6 veckor
  • Vecka 29: 5 veckor
  • Vecka 28: 4 veckor
  • Vecka 27: 4 veckor

Källa: Iaf:s veckostatatistik

Antal ärenden för Handels a-kassa/ månad:

  • År 2024: 6 100 stycken
  • År 2023: 5000 stycken
  • År 2022: 5000 stycken

Källa: Handels a-kassa