– Det känns fantastiskt roligt. Vi nådde 102 procent i Uppsala, samtidigt har jag hjälpt till och ringt å Västerås räkning. Jag fick så många bra samtal. Det känns jättekul, säger Alexandra Stertman.

Val 2018

Vi tog valfrågorna ut i butikerna

Nyheter

Telefonsamtalen riktar sig till Handelsmedlemmar. Nu är man uppe i 35 000 samtal, och man fortsätter ringa veckan ut. Facket uppmanar människor först att gå och rösta och tar sedan upp frågor som berör dem. Till exempel otrygga anställningar. En fråga som Alexandra Stertman tagit upp i sina telefonsamtal är allmän visstid.

– Vi har frågat partier som tar upp de här frågorna. Och då är det Socialdemokraterna som vill avskaffa allmän visstid, säger Alexandra Stertman.

Förberedd på allt

Hon är väl förberedd på allt. Allt från tjafs och konflikter som kan uppstå vid telefonsamtalen.

Val 2018

Så tycker partierna om hyvling

Nyheter

– Då säger vi ”Ja jag måste avbryta dig där” eller ”Vi kommer inte längre i det här samtalet”. Tanken är inte att det ska bli aggressivt. Det ska vara positivt när vi ringer.

Handelsnytt bad Alexandra Stertman att gå igenom manuset.

AS: Hej. Jag heter Alexandra och jag ringer från Handelsanställdas förbund.
Handelsnytt: Varför ringer du mig?
AS: Vi har ringkampanj just nu och vi ringer till alla medlemmar och pratar om otrygga anställningar och hur politiken påverkar oss i Handels. Det är många frågor som Handels driver och det vill vi att medlemmarna ska ha vetskap om.
Handelsnytt: Jag jobbar otryggt på en klädbutik, hur vill ni komma tillrätta med det?
AS: På vilket sätt jobbar du otryggt?
Handelsnytt: Jag jobbar allmän visstid.
AS: Okej i dagsläget är allmän visstid en lagstadgad anställningsform. Arbetsgivaren behöver inte ange ett skäl varför du har fått det. Det är något som kom i lagstiftningen 2007. I dagsläget finns det vissa partier som arbetar för att avskaffa det här. För din del skulle det vara fördelaktigt om du får en tillsvidareanställning.
Handelsnytt: Jag är inte så insatt men vilka partier driver den frågan?
AS: I dagsläget har vi hört med alla partier och vilka som är villiga att gå med oss och då fick vi väldigt bra respons från Socialdemokraterna som faktiskt skrivit på papper att de vill avskaffa allmän visstid. Och det är väldigt stort för oss och det tycker vi är bra. Vi kan dock vända oss till andra partier om de vill arbeta för ett tryggare samhälle. För oss är trygga anställningar viktigt och Handels är ju för arbetstagaren.

Handelsnytt bad även Alexandra Stertman att tala om hur det kan gå om personen i andra sidan luren inte är så välinställd.
– Jag skulle först och främst ta upp att man kan rösta hur man vill. Det är upp till var och en. Därför har vi demokrati. Sedan tar jag upp att vi lyfter fram handelsfrågor som är viktiga för arbetstagare och för vår bransch. Det finns fackfientliga partier men de jobbar inte för din skull, avslutar Alexandra Stertman samtalet.