– Det är ju mycket säkrare för personalen och att ta hand om kontanter är tidskrävande så det här har frigjort tid till annat också, säger Daniel Persson, fackligt aktiv på Åhléns i Gävle.

Daniel Persson, klubbordförande på Åhléns Gävle.

I somras bestämde Åhléns sig för att testa kontantfritt på varuhusen i Gävle, Helsingborg och Sickla i Stockholm. I Gävle har försöket varit lyckat och där har företaget bestämt sig för att fortsätta skippa kontanterna.
– Det har funnits lite invändningar om att vi exkluderar en del av våra kunder, framför allt de äldre. Men det är bara en liten del av dem som inte har ett betalkort. De stora fördelarna överväger de små nackdelarna tycker jag, säger Daniel Persson.

Vill inte kommentera

Att hantera pengar är också en stor kostnad för företagen. Där har Åhléns i Gävle gjort besparingar.
De andra två testvaruhusens chefer vill inte svara på om de fortfarande kör kontantfritt eller hur de ska gå vidare med testet utan hänvisar till pressavdelningen.

Men där är man också hemlighetsfull.

– Vi har inget att tillägga i dagsläget om vårt test med kontantfritt – då vi är mitt inne i vår egen utvärdering, skriver pressekreteraren Monica Hultgren i ett mejl.

PRO protesterar

I Gävle har Åhléns och Ikea i Valbos test att stoppa kontanterna vållat debatt i lokaltidningarna. PRO Gävleborg uppmanar sina medlemmar att bojkotta företagen.
”Vi kommer att uppmana våra medlemmar att på alla upptänkliga sätt protestera mot att kapitalintressena gör allt för att försvåra våra liv”, skriver organisationen.