För att köpa varor som läkemedel, tobak, folköl och spel måste du vara 18 år eller äldre. Butiker som säljer dessa varor till yngre personer begår lagbrott och kan få sin försäljning stoppad. För att säkerställa att detta inte görs införde Coop obligatorisk kontroll av legitimation av alla, oavsett ålder, under en kort period.

Per Sörensson på Coop Extra i Orminge är en av dem som frågat efter legitimation. Han ger testet både ris och ros. Men mest ris.
– Det var mycket gnäll från kunderna. I vanliga fall frågar jag aldrig 75-åringar om leg.

Få rutin på att fråga om leg

Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, beklagar att kunder har tyckt att det har varit jobbigt att visa legitimation. Men att den obligatoriska kollen nu ska avslutas och informationsskyltar i butikerna plockas ner har inget med kundernas reaktioner att göra. Kollen var alltid tänkt att vara tillfällig.
– Det var ett sätt att lyfta frågan och syftade till att påminna anställda om rutinen att alltid fråga om legitimation om personen kan tänkas vara under 18 år. Nu har vi gjort det.

Testet har gjorts i 250 butiker i Stockholm, mellersta Sverige och Skåne och håller nu på att avslutas. När butikschefen skrivit under ett dokument angående egenkontroll och godkänt de regler som gäller angående försäljning av liknande produkter behöver butiken inte ta legitimation på alla. I dagsläget har runt 85 procent av butikernas chefer gjort det.

Regler kring försäljning av tobak, folköl och läkemedel

Det är frivilligt att visa upp legitimation för att köpa en vara i en butik. Men vill inte personen visa legitimation har butiken också rätt att neka den att handla.

  • För att köpa varor som läkemedel, tobak, folköl och spel måste du vara 18 år eller äldre. Butiker som säljer ovanstående varor till yngre personer begår lagbrott och kan få sin försäljning stoppad.
  • Handlaren har ansvar för att de anställda vet vad som gäller. Men det är den anställde som kan dömas för brott om hen säljer folköl eller tobak till en person under 18 år.
  • Det ska finnas ett skriftligt program för egentillsyn, om exempelvis hur personalen informeras om reglerna.
  • Det finns särskilda regler för läkemedelsförsäljning.