–  Vi kommer att fortsätta hålla ögonen på XXL. Men vår uppfattning i dagsläget är att detta inte är någonting som förekommer genomgående, säger Jens Lundberg, pressansvarig på Handels.

XXL:s vd: ”Vi är en väldigt bra arbetsgivare”

Arbetsmiljö

I mitten av mars postade en före detta anställd – Jennifer – ett inlägg på Facebook. I det beskrevs hur sportkedjan behandlade anställda på det Stockholms-varuhus hon jobbade på. Den som kom sent till ett möte skulle göra armhävningar. Samma sak om man sa ”kund” i stället för ”gäst”. Eller inte klarade säljmålen. Efter Jennifer har fler vittnat om liknande händelser.

”En kul grej”

Med anledning av det har Handels besökt sportkedjans varuhus runt om i landet. På några håll har anställda sagt att rapporteringen om armhävningar som bestraffning varit överdriven. I de fall armhävningar förekommit har det inte funnits något tvång utan mer varit en ”kul-grej”. Andra känner inte igen sig alls. Att det hänt ser de som ett idiotiskt påhitt i enskilda butiker.

Har dömts i förvaltningsrätten

Men i Umeå har en skola avbrutit sitt samarbete med XXL efter att en elev blivit utsatt under sin praktiktid. Helsingborg-varuhuset har tidigare haft brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. I slutet av januari 2018 dömde därför förvaltningsrätten XXL att betala ett mindre vite på 15 000 kronor. I dag är alla krav uppfyllda och Arbetsmiljöverket har avslutat ärendet.

Nu agerar facket mot bestraffnings­kulturen på XXL

Arbetsmiljö

Handels avdelning i Umeå har fortlöpande kontakt med skolan som avbröt sitt praktiksamarbete med sportkedjan. Ingen anställd har dock hört av sig till facket.

– Det är tråkigt att anställda tvekar att kontakta oss. Vi kommer nu att försöka få till en bra dialog med företaget så detta inte kan upprepas framöver. Självklart står vi aldrig bakom en bestraffningskultur som denna, säger Cecilia Löfbom, ombudsman på Handels i Umeå.

Tar frågan på allvar

Christian Stener är ombudsman på Handels avdelning i Stockholm. Han har besökt den butik som Jennifer jobbade på och kommer att besöka de andra i Stockholmsområdet.

– Min uppfattning är att ledningen tar det här på största allvar och att de nu kommer att säkerställa att XXL tar det ansvar som de har, att anställda mår bra på jobbet.

I FB-inlägget beskriver Jennifer också brister i den fysiska arbetsmiljön. Som att anställda tvingas stapla stora och tunga lådor utan varken handskar eller stålhättor. Arbetsmiljöverket har också funnit brister i XXL:s arbetsmiljö. 2017 ställde AV krav på sex varuhus. I dag, 2019, har ett XXL-varuhus krav på sig från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket kommer att besöka fler av XXL:s varuhus framöver då sportkedjan ingår i granskningar som myndigheten gör just nu.

Fotnot: I det fall armhävningar förekommer har Handels markerat att facket anser att armhävningar eller liknande inte är okej.