Efter att den före detta anställda gick ut och berättade har fler vittnesmål kommit in. En skola i Umeå har avslutat sitt samarbete med XXL. Och ytterligare en skola i Västerås ska ha gjort det. Hur ser du på det?

Facket fortsätter hålla ögonen på XXL

Arbetsmiljö

– Vad jag känner till är det en skola i Umeå som stoppat samarbetet. Vi har varit i dialog med både skolan och eleven. Vi får se om vi kan starta igång samarbetet igen. Alla parter är positiva till hur vi har agerat på detta.

Vad gör XXL för att säkerställa att det inte händer igen?

– Vi har en intern dialog och har uppdaterat våra policys vilket vi även ska ha utbildning i. Vi genomför också anonyma undersökningar till samtliga anställda kring kränkande särbehandling. Det jag känner till så här långt är att detta är ett enskilt fall och inget utbrett problem inom XXL. XXL nominerades till Årets arbetsgivare förra året och min bild är att vi är en väldigt bra arbetsgivare.

XXL fick betala vite för brister i arbetsmiljön på varuhuset i Helsingborg. Kan ni garantera att arbetsmiljön är bra i dag?

– Det var innan XXL hade utvecklat sitt systematiska arbetsmiljöarbete fullt ut. Efter detta har vi tillsatt både intern kompetens samt externa partners. Saken är sedan länge utagerad och XXL jobbar nu systematiskt med hela arbetsmiljöarbetet. Det fungerar i dag fint med Helsingborg som är ett av det främsta varuhusen.

Nu agerar facket mot bestraffnings­kulturen på XXL

Arbetsmiljö

Det finns få fackklubbar på era varuhus – hur ser XXL på det?

– Vi hade möte med facket förra veckan där vi bland annat diskuterade detta. Jag har positiv erfarenhet av detta sedan tidigare.