– Upp till kamp! Det är många som deppar nu när januariavtalet påverkar regeringens politik på sätt som vi inte gillar. Men då gäller det att jobba ännu hårdare för det vi vill.

Hur kan du motivera Handelsmedlemmar att gå ut och demonstrera tillsammans med en socialdemokrati som föreslår att det ska bli lättare att säga upp anställda och som avstår från att försöka infria vallöften som att stoppa hyvling och avskaffa allmän visstid?
– Det där är en förenklad bild. Socialdemokraterna fick 28 procent i valet och är förhindrade att driva den politik man själv vill. Det har tvingat fram idiotiska kompromisser. Men samverkan mellan partiet och fackföreningsrörelsen är stark. Absolut inget krig som vissa försöker få det till.

Men du har själv kritiserat regeringen för att den inte går vidare med utredningsförslag om att lindra problemen med hyvling och allmän visstid?
– Utredningen om hållbart arbetsliv borde ha skickats ut på remiss, även om förslagen till slut inte röstas igenom i riksdagen. Remissrundan är ett tillfälle för många olika aktörer att tycka till om dem. När regeringen slänger utredningen i papperskorgen hindrar man att frågorna debatteras.

Hur ser du på las-utredningen som regeringen tillsatte i torsdags och som ska föreslå fler undantag från turordningen och att det blir billigare för arbetsgivare att säga upp anställda?
– Hela utredningen är onödig, men direktiven måste ut eftersom det är en del av januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna. Det är trots allt bättre att vi har en S-ledd regering med stöd av C och L än att vi har en konservativ regering med M, KD och SD.

Vad är viktigast för att i framtiden få en tydlig S-politik som företräder arbetarväljarna?
– Viktigast just nu är EU-valet den 26 maj. EU styr mycket som påverkar både riksdagen och kommunerna. Vi vill inte ha en blåbrun sörja i Bryssel, och därför måste många socialdemokrater gå och rösta. Annars växer inflytandet för högerpopulister som vi ser i till exempel Spanien, Polen och Ungern. De för politik som bland annat är fientlig mot kvinnor och arbetstagare.

Vilken är din egen roll med tanke på att du sitter i Socialdemokraternas partiledning?
– Jag har talat för att vi behöver få med frågor om visstid, deltid och bemanningsföretag i valmanifestet som partistyrelsen nu beslutat om. Vi vill att EU-parlamentet beslutar att tillsvidareanställning ska vara norm i Europa. Och att bemanningsföretag inte ska vara en permanent lösning utan enbart användas vid tillfälliga arbetstoppar.