Under förra mandatperioden tillsatte den röd-gröna regeringen en utredning som bland annat skulle stärka anställningstryggheten när en arbetsgivare vill sänka arbetstiden för sina anställda.

Inget stöd hos C och L

Regeringens utredare, Anders Wallner, presenterade sina förslag den sista januari i år.

– Jag, och Socialdemokraterna, tycker att Wallners förslag är bra. Vi vill genomföra det. Jag tror att det skulle lösa en hel del problem, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till tidningen Arbetet.

– Men nu har vi en överenskommelse mellan fyra partier som omfattar arbetsrätten. Och det betyder att vi måste vara överens mellan de fyra partierna innan vi lägger förslag. Det är min bedömning att det inte finns stöd för det här bland två av våra samarbetspartier, fortsätter Ylva Johansson, som tidigare har givit samma besked i tidningen Publikt.

Hyvling kan stoppas i lag

Nyheter

På en direkt fråga om hon har diskuterat hyvling och utredningens förslag med Centerpartiet och Liberalerna svarar Ylva Johansson ja.

– Vi behöver inte säga exakt vad vi sa i våra samtal. Men det är en bedömning jag gör att det inte finns stöd för att genomföra utredningens förslag.

Las skyddar inte timmarna på kontraktet

Hyvling innebär att arbetsgivaren krymper personalkostnaderna genom att låta de anställda jobba färre timmar var, i stället för att säga upp med hänvisning till arbetsbrist.

I ett antal domar från Arbetsdomstolen fastslås att anställningstryggheten enligt las bara gäller anställningskontraktet i sig, inte hur många timmar det innehåller. Arbetsgivaren har alltså rätt att dra ner arbetstidsmåttet i kontraktet.

Om en anställd tackar nej till arbetsgivarens erbjudande om sänkt arbetstidsmått kan det i dag räknas som saklig grund för uppsägning. Personen kan då alltså sägas upp utan hänsyn till turordningsregler.

Handels välkomnar förslag om hyvling och sms-jobb

Arbetsrätt

Anders Wallners utredning föreslog att turordningsreglerna ska gälla även om den anställda tackar nej.

Om någon på en arbetsplats tackar nej till ett erbjudande med lägre arbetstidsmått får arbetsgivaren gå vidare till uppsägning på grund av arbetsbrist – och då blir det den som står svagast i turordningen som blir aktuell, med utredningens förslag.

Handels ordförande Susanna Gideonsson välkomnade Anders Wallners förslag.

– Det är ett väl avvägt förslag. En anställd som tackar nej till en tjänst med färre timar blir inte skyddslös. Framför allt kan arbetstiden inte sänkas från en dag till en annan. Samtidigt berövar man inte arbetsgivaren arbetsledningsrätten, sade hon till Handelsnytt i januari.

”Att bara lägga undan den känns inte bra”

Efter Ylva Johanssons besked om att det inte blir några skarpa förslag är hon mindre nöjd.

– Det är tråkigt att man inte skickar utredningen på remiss. Där finns många goda förslag som är välbalanserade och har hittat en lösning som tar hänsyn till båda parter, så att bara lägga undan den, det känns inte bra, säger hon till Arbetet.

Handels förlorade: Okej att dra ner på heltider

Nyheter

Hon har samtidigt viss förståelse för att regeringen gör bedömningen att inte gå vidare med förslaget utifrån det parlamentariska läget.

– Men det finns ju en del i januariavtalet som säger att man ska ha jämställda villkor, både i anställningsformer och på vilket sätt som uppsägningar ska hanteras. Och det innehåller ju den här utredningen, så att jag tycker visst att det finns ingångar. Jag kan bara beklaga att man gör den bedömningen.

Blir det här en fråga för nästa avtalsrörelse?
– Självklart. Våra två viktigaste frågor är visstidsanställningarna och det är hyvling. Det allra viktigaste för våra medlemmar är att få en trygg anställning som dessutom ger en lön som man kan leva på. Så den släpper vi aldrig.

En version av den här artiklen är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt ingår i LO Mediehus.