Många förlorade jobbet när danska Top Toy gick i konkurs vid årsskiftet. Nu har åtminstone 80 av dem som jobbade på svenska BR- och Toys R Us-butiker börjat arbeta i Lekias butiker. Det konstaterar kedjans vd Baldvin Georgsson som har gjort en snabb avstämning bland sina handlare.

– Jag själv blev förvånad, men är samtidigt väldigt glad över det, säger han.

Så ska Top-Toy-anställda komma vidare efter konkursen

Butik

Katja Simonovic jobbade på BR Allum i Partille vid konkursen. Under utförsäljningen fick hon och kollegorna frågan om de var intresserade att arbeta på Lekia-butiken som skulle ta över BR:s lokaler vid Frölunda torg. Flera nappade på erbjudandet.

– Det är riktigt bra här, så jag är jättenöjd. Alla gamla kollegor är kvar också och jag har en jättebra chef som är en tidigare kollega, plus att vi har klickat med ägaren, säger Katja Simonovic.

Från uppsägning till dubbla jobb

Vid förfrågan hade hon redan hunnit få jobb på en Hemköp-butik, så nu har Katja Simonovics 30 timmar i veckan på Hemköp och 20 timmar på Lekia.

– Det är skönt med pengarna och båda jobben är jätteroliga. Jag gillar att hålla i gång och så länge hälsan är i behåll så.

Katja Simonovic hade jobbat 24 år på BR när konkursen kom. I dag arbetar hon på Lekia.

Däremot försvann anställningstryggheten efter 24 år på BR. Nu hoppas Katja Simonovic landa en fast tjänst.

– Jag fick erbjudande om en heltidstjänst på Lekia men jag gillar också att jobba på Hemköp, så nu funderar jag lite på hur jag ska göra, säger hon.

Lekias vd: Det kan bli fler jobb

Sedan årsskiftet har Lekia-handlare öppnat ett 30-tal butiker i Sverige på platser där BR eller Toys R Us slog igen, vilket har skapat nya jobbmöjligheter. Men även befintliga butiker har kunnat nyanställa när närmaste konkurrenten försvann.

– Med en ökande försäljning ökar ju behovet att ta hand om butikerna och hålla koll på kunderna, säger Baldvin Georgsson.

Personalen skakad efter leksaksjättens plötsliga konkurs

Nyheter

Nyanställningarna rör allt från butikschefer till säljare på heltid och deltid. Många som tidigare arbetade på Top Toys butiker har fått jobb efter att ha hört av sig direkt till Lekia-handlarna. I vissa fall har köpcentrumen förmedlat personers kontaktuppgifter.

Lekias mål om att öppna 40 nya butiker i år är snart i hamn, sedan de även öppnat sju stycken i Norge. Men enligt Baldvin Georgsson blir det säkert fler nyetableringar och då är tidigare personal från Top Toy eftertraktad.

– Att anställa någon som har långvariga erfarenheter av leksaksbranschen är ju ett jätteprivilegium eftersom de både har kunskap om leksaker och kundgruppen som handlar i leksaksaffärer, säger han.

Top Toy i konkurs

Den 28 december 2018 gick danska Top Toy i konkurs efter en misslyckad rekonstruktion och svag julförsäljning.

Vid det laget hade leksaksjätten 62 BR och 23 stycken Toys R Us-butiker i Sverige.

Över 100 personer som blev av med jobbet på BR eller Toys R Us har nu börjat jobba på Lekia-butiker, ett tjugotal av dem i Norge. Detta framgår enligt en avstämning av Lekias vd, som tidningen Market var först att rapportera om.

Lekia har öppnat uppemot 40 butiker i spåren av konkurrenten Top Toys konkurs, varav sju butiker i Norge.