Under tisdagen hade facket möte med anställda i Göteborg som blivit av med jobbet i och med Top-Toys konkurs. Första mötet handlade mycket om oron för om januarilönen skulle komma i tid, vilket den gjorde. Det här mötet handlade mer om att kolla att alla fått uppsägningsbesked och information om försäkringen TSL.

Personalen skakad efter leksaksjättens plötsliga konkurs

Nyheter

Anna Flemme.

– Det är en försäkring vi har för att företaget hade kollektivavtal. Vi har rätt till en personlig jobbcoach i ett år. Det är fantastiskt, säger uppsagda Anna Flemme.

Börjat på Lekia

Omställningsförsäkringen gäller anställda som uppfyller ett antal kriterier, till exempel att de har fast anställning. De som vill ta truckkort kan få utbildningen betald och de över 40 år kan få avgångsbidrag.

Många av Anna Flemmes kollegor har tackat ja till jobbcoachningen men flera har också börjat jobba på Lekia som öppnat nya butiker.

– Det är många som vill fortsätta i branschen. Jag är inte säker på vad jag vill göra men tänker att jag kanske ska utbilda mig. Det är väl något jag får prata med min jobbcoach om, säger Anna Flemme.

Hon jobbar fortfarande kvar i butiken och packar ihop alla grejer och städar. En hjälporganisation ska komma och hämta de leksaker som inte sålts. Lönen får hon via den statliga lönegarantin.

Omställningsförsäkringen TSL

Omställningsförsäkringen skapades 2004 genom avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv.

Försäkringen gäller på arbetsplatser med kollektivavtal. Den innebär att den som sägs upp på grund av arbetsbrist ska få hjälp att hitta nytt jobb genom Trygghetsfonden TSL.

Oftast handlar omställningen om stöd från en jobbcoach men möjligheten att gå kortare yrkesinriktade utbildningar, som att skaffa truckkort, finns också. Man kan även få sina yrkeskunskaper validerade, det vill säga formellt godkända.

För att få ta del av försäkringen ska man uppfylla vissa kriterier, till exempel ha fast anställning, ha jobbat tolv månader sammanhängande vid ett eller flera företag med kollektivavtal och arbetat minst 16 timmar i veckan.

De som fyllt 40 år kan om de uppfyller vissa kriterier få ett avgångsbidrag, ett engångsbelopp på mellan 35 736 och 51 972 kronor beroende på ålder.

Källa: TSL