Ikea i Valbo utanför Gävle blev det första Ikeavaruhuset i världen med att rata kontanter. Försöket som inleddes hösten 2018 förlängdes under början av 2019. Nu har varuhuset beslutat att bli permanent kontantfritt, berättar tidningen Market.

– Vi får större möjlighet att ta hand om våra kunder ute i varuhuset genom att vi inte behöver lägga resurser på att hantera kontanter, säger Patric Bursten, chef för kundupplevelser på Ikea Valbo, till Market.

Fackklubben var med på noterna redan från start.

– Personalen, skyddsombuden och vi ser bara positivt på det. Rånrisken försvinner. Anställda slipper handskas med växelbedrägerier och förfalskningar, sa vice klubbordförande Karin Leinonen till Handelsnytt när försöket inleddes.

Trenden med kontantfria butiker sprider sig. Coopbutiken Grand Central Sundbyberg utanför Stockholm som öppnade i maj är helt kontantfri redan från start. Det blir Coops andra kontantfria butik. Den första, Coop Norrliden i Kalmar, slutade ta emot kontanter våren 2018 efter att ha drabbats av upprepade rån.

Kontantfritt blir det också i de butiker som modekedjan Lager 157 öppnar under våren och sommaren i Visby, Skellefteå och Karlskrona. På sikt räknar kedjan med att fasa ut kontantbetalningar i alla butiker, uppger Market.

Handelsnytt har tidigare uppmärksammat kontantfria butiker inom bland annat Åhléns, Phonehouse och Nikita Hair.

Enligt en internationell rapport är Sverige det land där det görs flest kontantfria betalningar per invånare.