1. Som mest 26 grader

Arbetsmiljölagen har inga bindande regler kring hur varmt det får vara på jobbet, men det finns i alla fall riktlinjer. Sommartid är det max 26 grader inomhus om arbetet är lätt. Under en värmebölja kan temperaturen få vara högre i några dagar. Är det varmt under en längre tid ska dock arbetsgivaren göra en risk- och konsekvensanalys och vidta åtgärder.

Så ja! Hanna hade rätt. Man får vara förbannad på chefen som inte har råd med fläktar.

2. Drick, drick, drick. Och drick igen

Att dricka när man är törstig må vara den mest självklara sak i världen. Men är det redigt varm är det ändå lätt att få i sig för lite vätska. En bra tumregel är att dricka sig otörstig, plus lika mycket till. Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att det finns tillgång till dricksvatten på jobbet.

3. Sätt p för solen!

Dra för de fönster som kan dras för och skärma av solen. Enligt Arbetsmiljöverket kan man med hjälp av en enkel gardin få ner solinstrålningen med 20 procent, med en persienn 30 procent och med en markis hela 60 procent! Att skärma av utanför lokalen ger absolut bäst effekt.

Stäng ute!

4. Vädra från skuggsidan

Det kan vara klokt att ta sig en funderare kring var värmen kommer in. Ska ni öppna fönster och dörrar, öppna då dem som är mot skuggsidan. Använd fläktar (ryt till som Hanna från Arlöv om det käbblas) och låt dessa stå på även kvälls- och nattetid när det steker.

5. Shorts- och kjolfrågan

En återkommande debatt är den om shorts och kjolars varande eller icke-varande på arbetsplatser. Här är det i grunden arbetsgivarens regler som gäller. Finns det en klädpolicy ska den följas. Samtidigt så rekommenderar Arbetsmiljöverket att ”använda mer informell klädsel” vid värmeböljor. Saknas det tydliga regelverk så är saken med andra ord långt ifrån huggen i sten.

Behövs mer värmekamps-pepp? Den kommer här:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Källor: AFS 2009:2 Arbetsplatsens utformning, Arbetsmiljölagen, AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete