Våren 2021 flyttar e-handlaren Nelly lagret i Falkenberg till Borås för att snabba på leveranser, satsa på automatisering och komma närmare huvudkontoret. Det innebär att lagret återvänder till staden företaget lämnade 2012, när Nelly ansåg att lagret i Borås var för litet.

Då förlorade ett hundratal lagerarbetare jobbet. Denna gång har de 166 anställda i Falkenberg erbjudits att följa med till Borås, 12 mil bort. Enligt fackklubbens ordförande Ulf Davidsson är intresset lågt.

– Vi pratar max 10–20 stycken, säger han.

Fackets konsult gav ingen effekt

Fackklubben tycker inte att företaget har tittat på fördelarna med att vara kvar i Falkenberg. Den tog hjälp av en arbetstagarkonsult för att räkna på om Nelly hade rätt underlag för beslut om flytt. Det hjälpte inte.

– Konsulten kunde inte se någonting som inte stämde i företagets siffror och till syvende och sist är det de som bestämmer om de ska flytta eller inte, säger Ulf Davidsson.

Kan erbjudas bussjobb

Eftersom få bedöms flytta med bjöds en annan möjlig ny arbetsgivare in till senaste fackmötet: bussföretaget Nobina. Bolaget presenterade sig för lagerarbetarna i hopp om att locka nya chaufförer då de vunnit flera upphandlingar och har en del anställda som ska pensioneras.

Ulf Davidsson är ordförande för Handels fackklubb på e-handlaren Nellys lager i Falkenberg.

– Det är säkert några stycken som kommer att vara intresserade av det. Jag vet någon som redan har dunkat till och skickat in ansökan. Det handlar alltså om att de i så fall får lön under utbildningen, säger Ulf Davidsson.

Kan du själv tänka dig att söka chaufförsjobb?

– Nej, jag skulle bli förvånad om företaget vill satsa en bussutbildning på mig som snart ska gå i pension.

Du flyttar inte med till Borås?

– Nej, när de stänger och slänger in nyckeln fyller jag 59 år. Jag är inte orolig för min framtid, jag kommer att hanka mig fram till att jag går i pension. Nu engagerar jag mig för att kollegorna ska få det så bra som möjligt.