Lovisa Odén från Västerås har i dag 37 000 följare på Instagram och en blogg där hon delar med sig av glada och jobbiga stunder i vardagslivet samtidigt som hon marknadsför olika produkter. Hon var 19 år och hade arbetat i modebutik då hon i augusti 2018 erbjöds jobb som ”influencer coordinator” på ett företag som säljer baby­produkter på nätet.

– Det kändes perfekt! Jobbet gick ut på att hitta såna som mig – influencers som marknads­för produkter i sociala medier, berättar Lovisa Odén.

Berättade

När hon besökte företaget för att skriva anställningskontrakt berättade hon att hon var gravid. Arbetsgivaren sa då att de först måste diskutera personalsituationen med vd:n. Några dagar senare fick hon via sms veta att hon inte skulle få jobbet.

– Så får det inte gå till! Jag kände mig diskriminerad och ville ta saken vidare för att få rätt, säger Lovisa Odén.

Krävde 400 000

Via Handels fick hon kontakt med LO-TCO Rättsskydd som hjälpte henne att stämma företaget för diskriminering. De krävde närmare 400 000 kronor i skadestånd och diskriminerings­ersättning.

Bolaget nekade till att ha diskriminerat Lovisa. Enligt dem var det ekonomiska orsaker och inte graviditeten som gjorde att jobberbjudandet drogs tillbaka.

Förlikning

I mitten av oktober i år, just innan tvisten skulle avgöras i domstol, träffade Lovisa Odén en förlikning med företaget. Det innebär att hon får en hemlig summa pengar i ersättning utan att domstolen tar ställning till om arbetsgivaren gjort sig skyldig till diskriminering.

Året som gått har varit påfrestande för Lovisa Odén. Någon anställning fick hon inte, men hennes tiotusentals följare på sociala medier har ingående kunnat följa hennes graviditet och livet med bebisen Alice som föddes i mars. Många har reagerat upprört när Lovisa berättat om hur hon behandlats av företaget.

– Jag har fått mycket stöd och förståelse. Många berättar att de blivit utsatta för liknande helveten i arbetslivet.

Var med i facket

Hon råder den som blir utsatt att stå på sig och hävda sin rätt. Och att vara med i facket så att man kan få hjälp att driva rättsprocess.

– Alla borde vara med! Även om man inte själv råkar illa ut så stöttar man dem som gör det. Det är så många som drabbas, inte minst unga kvinnor.

Företagets vd vill inte kommentera saken. 

”Allt vi vill säga framgår av återkallelsen till tingsrätten”, skriver han i mejl till Handelsnytt. Det dokument han hänvisar till slår fast att Lovisa Odén och företaget är överens om att tvistemålet skrivs av och att ingen av parterna har några krav på den andra.

Fakta: Diskriminering

En arbetsgivare får inte diskriminera någon som är anställd, arbetssökande, praktikant eller inhyrd hos arbetsgivaren.

Att missgynna en gravid kvinna bedöms som könsdiskriminering. 

Förutom kön förbjuder lagen diskriminering på grund av bland annat etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Fackets jurist hävdade i stämningsansökan att företaget antingen avskedade Lovisa Odén eller avbröt anställningsförfarandet när de fick veta att hon var gravid. I båda fallen är det enligt facket fråga om diskriminering.

Företaget nekade till att ha diskriminerat Lovisa Odén. De hävdade att det var av ekonomiska skäl som hon inte fick anställning.