För fem år sedan gick Anna Johansson in i väggen. Att hon senare skulle vara med och nominera sin arbetsplats, Lyko Online AB i Vansbro, till handelns bästa arbetsplats kändes vid den tidpunkten främmande.

– Då skulle jag inte tillbaka hit. Att gå från det till att känna att jag vill nominera till bästa arbetsplatsen tyder på att det har hänt väldigt mycket, säger Anna Johansson.

Som med många framgångssagor har resan varit krokig. Men i dag är läget ett annat. E-handelsföretaget, som fokuserar på hårvård och skönhetsprodukter, har haft kollektivavtal sedan 2013. Samma år bildade de anställda även en fackklubb.

Omsätter över en miljard

I höstas sprängde företaget miljardvallen och nästa år ska ett 13 000 kvadratmeter stort automationslager vara färdigbyggt i Vansbro.

Trots att Lyko Online blivit så stora blir de anställda lyssnade till, menar Anna Johansson.

– Personalen får vara med och tycka till vid förändringar, till exempel vad gäller scheman. När vi gick över till skiftjobb var det tydligt. Då fick alla komma med synpunkter. Och arbetsgivaren har även anpassat för dem som har specialbehov, till exempel om man är ensamstående med barn.

Arbetsgivaren har även anpassat för dem som har specialbehov, till exempel om man är ensamstående med barn.

Anna Johansson, vice klubbordförande Lyko Online.

Dagen till ära kom Handels ordförande Susanna Gideonsson på besök. Utmärkelsen firades med tårta och blommor.

– Det är en stor ära. Ledningen är också på väg hit från Borlänge och Stockholm så de känns riktigt roligt, säger Anna Johansson.

Dalabutik får hedersomnämning

Alla medlemmar i Handels har kunnat nominera till priset Handelns bästa arbetsplats. I år får ytterligare ett dalaföretag, Hemköp i Dala-Järna, en hedersomnämning:

”Här är butiken där alla verkligen jobbar mot samma mål. Chefen förstår att de anställda är den viktigaste tillgången och resultatet blir både arbetsglädje och vinst för butiken. Denna får de anställda del av: extra ledighet, högre friskvårdsbidrag, utbildningar och roliga aktiviteter. Väl värt ett hedersomnämnande i tävlingen om utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats 2019.”

Lyko säljer skönhets- och hårvårdsprodukter online i både Sverige, Norge och Finland. Företaget har även ett 40-tal butiker med tillhörande salonger. Inom koncernen arbetar omkring 500 personer.

De vinner priset för handelns bästa arbetsplats 2019 med motiveringen:

”E-handeln växer så det knakar i hela landet. Lyko online AB i Vansbro är ett gott exempel på att detta kan ske med stort fackligt deltagande. Företaget satsar på att bara ha egna anställda och så gott som alla anställda jobbar heltid. Klubb och ledning hjälps åt att anpassa scheman så det ska passa alla. Dessutom är arbetsplatsen ett exempel på att det går att etablera sig och växa på en ort där folk redan bor i stället för att alla ska ta flyttlasset till storstaden.”

Handelns bästa arbetsplats är sedan 2015 ett årligt pris från Handels. Utmärkelsen belönar arbetsplatser med god samverkan mellan fack och arbetsgivare. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal. Förra årets segrare var Ica Kvantum i Bollnäs.